Hollanti on kotiuttamassa Syyriasta neljä kansalaistaan, joilla epäillään olevan kytköksiä äärijärjestö Isisiin. Kurdihallinnon edustajat luovuttivat tänään äidin ja tämän kaksi lasta sekä 12-vuotiaan tytön hollantilaisdiplomaateille Syyrian pohjoisosassa lähellä Turkin rajaa. Nelikon uskotaan olevan Isis-taistelijoiden perheenjäseniä.
Kurdialueen ulkosuhteista vastaavan Abdel Karim Omarin mukaan 12-vuotiaan tytön äiti oli suostunut tyttärensä palauttamiseen kotimaahansa sen jälkeen, kun Hollannin hallitus oli sitä ehdottanut. Hollannin diplomaattisaattueen edustajan mukaan saattueella oli "selkeä ja tarkkaan määritetty mandaatti vastaanottaa pieni joukko Hollannin kansalaisia, jotka tähän asti olivat olleet Rojin leirillä".
Kansalaisten kotiuttaminen Syyriasta aiemmin Isisin hallussaan pitämiltä alueilta on vaikea kysymys Hollannissa. Pääministeri Mark Rutten VVD-puolue on korostanut, että palautukset voivat aiheuttaa turvallisuusuhan. Mahdollinen koalitiokumppani, D66-puolue puolestaan tukee lasten palauttamista leireiltä humanitaaristen syiden perusteella.
Hollannin viranomaisten mukaan arviolta 75 lasta asuu edelleen äitiensä kanssa kurdihallinnon ylläpitämillä leireillä Syyriassa. Leireillä on myös noin 30 hollantilaista naista ja 15 miestä.
Tanskalta suunnanmuutos
Tanska kertoi viime kuussa aikovansa tuoda Syyriassa sijaitsevilta leireiltä maahan 19 lasta ja kolme äitiä. Lapsista viiden kerrottiin saapuvan Tanskaan ilman leireille jääviä äitejään.
Kyseessä oli huomattava suunnanmuutos Tanskan hallitukselta. Pääministeri Mette Frederiksen oli aiemmin useita kertoja vakuutellut, ettei Tanska nouda kansalaisiaan Syyrian leireiltä.
– He ovat jättäneet Tanskan ja lähteneet osaksi Islamilaista valtiota (äärijärjestö Isis). Lapset ovat kamalissa oloissa, mutta meidän näkemyksemme mukaan se ei tarkoita sitä, että ihmiset, jotka ovat kääntäneet selkänsä Tanskalle, tulisivat takaisin, Frederiksen kommentoi vielä muutama kuukausi ennen toukokuista ilmoitusta.
Päätökseen on arveltu vaikuttaneen Tanskan poliisitiedustelun tekemä selvitys, jonka mukaan lasten radikalisoitumisen riski Syyriassa on suuri.
Muun muassa myös Suomi on kotiuttanut ihmisiä Syyriasta. Ulkoministeriö kertoi viime vuoden joulukuussa, että Koillis-Syyrian leireillä on edelleen viitisentoista suomalaislasta ja puolenkymmentä äitiä. Yhteensä leireillä oli ministeriön mukaan tuolloin vielä yli kuusi tuhatta ulkomaalaista lasta ja noin kolme tuhatta ulkomaalaista äitiä.