Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Pandemiasta huolimatta Kelan korvaamien pitkien sairauspoissaolojen määrä väheni vuonna 2020

Kelan korvaamien pitkien sairauspoissaolojen määrä väheni vuonna 2020. Sairauspäivärahaa maksettiin noin 14,5 miljoonalta päivältä, mikä on noin viisi prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Sairauspoissaolojen vähenemisen syynä voivat olla koronaepidemiaan liittyvät muutokset, kuten lisääntynyt etätyö, kontaktien väheneminen, työllisyyden muutokset sekä muutokset hoitoon hakeutumisessa ja hoitoon pääsyssä.

Eläkevakuutuslaitos Kevan tutkimuspäällikön Laura Pekkarisen mukaan aikaisempaa harvempi siirtyi koronavuonna eläkkeelle työkyvyttömyyden takia. Myös työtapaturmien määrä väheni etätyöhön siirtyneillä aloilla.

Joka kolmannen päivärahapäivän perusteena olivat mielenterveyden häiriöt. Kelan tutkimuspäällikön Jenni Blomgrenin mukaan mielenterveysperusteisia sairauspoissaoloja on koronaepidemian aikana ja jälkeen tärkeää seurata ja ehkäistä.

Sosiaali- ja terveysala kuormittuneimpia

Erot ammattiryhmien välillä korostuivat Työterveyslaitoksen kunta-alaa koskevissa Kunta10-tutkimuksen sairauspoissaolotiedoissa. Työterveyslaitoksen vanhemman tutkijan Jenni Ervastin mukaan Kunta10-kyselytulosten ja sairauspoissaolotilastojen valossa koronapandemia on lisännyt työkuormitusta erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Sen sijaan hallinto- ja suunnittelutehtävissä toimivien keskuudessa aikaisempaa harvempi oli pois töistä sairauden vuoksi, mikä selittynee etätöihin siirtymisellä.

Alle 30-vuotiailla kuntatyöntekijöillä sairauspoissaolot ovat lisääntyneet vuoteen 2019 verrattuna. Vaikka tulokset ovat huolettavia, Ervastin mukaan tulosta voi osittain selittää se, että nuoret usein työskentelevät ammateissa, joissa sairauspoissaoloja on paljon.

Ikäryhmittäin tarkasteltuna eniten myönteistä kehitystä on tapahtunut yli 50-vuotiaiden ikäryhmässä, jossa sairauspoissaolot jatkavat vähenemistä. Ervastin mukaan taustalla voivat vaikuttaa esimerkiksi tuloksekkaat työkyvyn tukitoimet.

––––––––––––––––

Juttua ja otsikkoa korjattu klo 15.10: Kelan korvaamat sairauspoissaolot vähenivät kaikilla työntekijöillä yhteensä, ei vain kunta-alalla.