Floridan risteilyillä käynnistysvaikeuksia – osavaltio ei salli yhtiöiden vaatia rokotustodistuksia, joita tautivirasto edellyttää

Yhdysvaltalaisristeilijät olisivat jo valmiina aloittamaan uudelleen risteilyt Floridan osavaltion satamista, mutta liittovaltion ja osavaltion välinen erimielisyys koronarokotustodistuksista on ajamassa ne pattitilanteeseen.

Yhdysvaltain tautivirasto CDC vaatii, että yli 95 prosenttia risteilylaivojen matkustajista ja henkilökunnasta on rokotettu, jotta kokeiluluontoisten risteilyjen vaatimukset täyttyvät. Floridan osavaltio ei kuitenkaan republikaanikuvernööri Ron DeSantisin päätöksellä salli yhtiöille lupaa kysyä rokotustodistuksia.

DeSantis allekirjoitti toukokuussa lain, joka estää yhtiöitä vaatimasta rokotustodistuksia matkustajilta tai henkilökunnalta. Säännön rikkominen voisi tietää laivayhtiöille jopa viiden tuhannen dollarin sakkoja matkustajaa kohden.

Laki astuu voimaan heinäkuun alussa, juuri kun risteilijät olisivat aloittamassa toimintaansa uudelleen koronapandemian jälkeen.

Suurimpien risteily-yhtiöiden kotisatama

Risteilyala on Floridalle erittäin tärkeä talouden ja työpaikkojen kannalta. Sen jälkeen kun risteilyt menivät pandemian myötä tauolle, osavaltio on menettänyt arviolta 5,6 miljardia dollaria.

Maailman kolme suurinta risteily-yhtiötä toimivat kaikki Floridan Miamista käsin. Kukin yhtiö vaikuttaa valinneen hieman erilaisen tavan yrittää ratkaista tilanne.

Norwegian Cruise Line on uhannut jättää Floridan satamat kokonaan. Maanantaina yhtiö uhmasi avoimesti kuvernööriä ja ilmoitti vaativansa rokotustodistuksia kaikilla risteilyillään. Toimitusjohtaja Frank Del Rio kertoi yhtiön olevan yhteyksissä DeSantisin henkilökunnan kanssa, jotta matkustajille voitaisiin tarjota mahdollisimman turvallinen risteily.

Carnival Cruise Line vaatii rokotuksia kaikilla Texasista lähtevillä risteilyillä, mutta ei ole kertonut tarkempia tietoja Miamista heinäkuussa lähtevän risteilyn osalta.

Royal Caribbean Group puolestaan käänsi takkinsa asiassa. Alun perin se ilmoitti vaativansa rokotustodistuksia, mutta sanoi myöhemmin, että matkustajille ja henkilökunnalle ainoastaan "suositellaan vahvasti" rokotuksen ottamista.

Risteily-yhtiöt tai niiden matkustajat eivät juuri näytä olevan huolissaan siitä mahdollisuudesta, että he levittäisivät tautia Karibian saarille, joilla rokotuskattavuus ei ole Yhdysvaltain tasolla, kommentoi lainoppinut Jim Walker uutistoimisto AFP:lle.

Rokotetuilla kaksi tartuntaa risteilyllä

Joitain laivoja on kuitenkin tähän mennessä jo päässyt liikkeelle. Varotoimista huolimatta kahdella matkustajalla todettiin torstaina koronavirustartunnat yhdellä Pohjois-Amerikan ensimmäisistä risteilyistä pandemian alkamisen jälkeen.

Kaikki matkustajat ja henkilökunnan jäsenet oli Royal Caribbean -yhtiön mukaan rokotettu. Kaikilta vierailta myös vaadittiin negatiivinen koronatesti laivaan astuessa.

Oireettoman tartunnan saaneet matkustajat asuivat samassa hytissä, ja heidät on asetettu eristykseen.

Tartunnat todettiin risteilyn lopussa vaadittavien koronatestien yhteydessä Celebrity Millenium -aluksella, joka oli Karibianmerellä viikon mittaisella risteilyllä, kertoi Royal Caribbean lausunnossaan. Jatkotartunnoista ei ole toistaiseksi kerrottu.

Aivan koronapandemian alkuvaiheessa useilla risteilyaluksilla todettiin koronaepidemioita.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut