Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU ja Yhdysvallat sopivat pitkästä aselevosta kauppakiistassa lentokonevalmistajien tuista

Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat saavuttaneet sovun rangaistustullien jäädytyksen jatkamisesta lentokonevalmistajien tukiin liittyvässä kauppakiistassa. Asian vahvisti uutistoimisto AFP:n mukaan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen EU:n ja Yhdysvaltojen huippukokouksen alla.

Kyseessä on viisivuotinen aselepo 17 vuotta jatkuneeseen kauppakiistaan eurooppalaisen Airbusin ja yhdysvaltalaisen Boeingin tuista. Tulevien vuosien aikana asiaan pyritään löytämään pitkäaikainen ratkaisu.

Yhdysvallat ja EU sopivat jo maaliskuun alussa rangaistustullien jäädyttämisestä neljän kuukauden ajaksi, mutta nyt tätä aselepoa jatketaan.

AFP:n mukaan von der Leyen kuvasi sopua läpimurroksi.

– Tämä todella avaa uuden luvun suhteessamme, koska voimme siirtyä käräjöinnin sijaan yhteistyöhön lentokonealalla.

Von der Leyen sanoi aiemmin päivällä, että kyseessä on WTO:n historian pisin kiista ja ratkaisu olisi kummankin osapuolen etu.

Teräs- ja alumiinitullikiistaan ei sopua näkyvissä

EU-komission von der Leyen ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel keskustelevat tänään Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin kanssa Brysselissä.

Esille noussee myös teräs- ja alumiinitullikiista, vaikka selkeää sopua asiaan ei ole ollut vielä näkyvissä. EU ja Yhdysvallat sopivat toukokuussa aloittavansa keskustelut kiistan ratkaisemiseksi.

Vuonna 2018 Yhdysvaltojen edellinen presidentti Donald Trump asetti 25 prosentin tullit teräkselle ja 10 prosentin tullit alumiinille. EU reagoi määräämällä vastatulleja joukolle yhdysvaltalaisia tuotteita, kuten farkuille, moottoripyörille sekä bourbon-viskille.

Venäjä-suhteen tulevaisuus puntarissa

Huippukokouksessa ylipäätään keskitytään korjaamaan EU:n ja Yhdysvaltojen suhdetta tuulisten vuosien jälkeen. Kyseessä on ensimmäinen EU:n ja Yhdysvaltojen huippukokous seitsemään vuoteen.

Odotuksissa on, että osapuolet etsivät yhteisiä linjauksia kansainvälisestä politiikasta, kuten suhteista Venäjään ja Kiinaan.

Suhtautuminen Venäjään on ajankohtainen kysymys, koska Brysselin jälkeen Biden suuntaa kohti Sveitsin Geneveä. Siellä hän tapaa keskiviikkona Venäjän presidentin Vladimir Putinin. Sekä Yhdysvaltojen että EU:n suhteet Venäjään ovat olleet kehnot.

EU:n odotetaan julkistavan tällä viikolla oma analyysinsa Venäjä-suhteiden kehityssuunnasta.

Haussa yhteinen reaktio Kiinan toimiin

Huippukokouksessa pohditaan myös EU:n ja Yhdysvaltojen mahdollisuuksia reagoida yhdessä Kiinan toimiin.

Kiina muun muassa sortaa uiguuri- ja muita muslimivähemmistöjään maan länsiosassa sijaitsevassa Xinjiangissa ja on ihmisoikeusjärjestöjen mukaan sulkenut heistä jopa miljoona ihmistä vankileireille.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty totesi raportissaan viime viikolla, että Kiina syyllistyy uiguurialueilla rikoksiin ihmisyyttä vastaan.

Kansainvälisessä yhteisössä huolta on myös aiheuttanut Kiinan tapa kohdella Hongkongia.

Eilisessä sotilasliitto Naton huippukokouksessa Kiinan kasvava vaikutusvalta ja maan harjoittama kansainvälinen politiikka nimettiin haasteeksi sotilasliiton turvallisuudelle. Pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan huolta herättää muun muassa Kiinan ydinasevarustelu.

Naton julkilausumassa Kiina nimettiin järjestelmän haastajaksi, ei "vastustajaksi" tai "viholliseksi".

--

Lähteenä myös AFP.