Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hätäilmoituksen voi tehdä myös viittomakielellä – historiallinen kokeilu alkaa

Hätäilmoituksen voi tehdä vastedes Suomessa myös viittomakielellä. Ilmoituksen tekeminen onnistuu suomalaisella viittomakielellä 112 Suomi -sovelluksen kautta.

Kyseessä on Hätäkeskuslaitoksen ja Kelan odotettu kokeilu. Kokeilu alkaa tänään tiistaina, ja se kestää vuoden.

Kokeilun tavoitteena on edistää kansalaisten yhdenvertaisuutta viranomaispalveluissa ja tarjota viittomakielisille mahdollisuus käyttää omaa äidinkieltään hätätilanteissa.

– Hätäilmoitusta ei ole aiemmin voinut tehdä viittomakielellä, joten kyseessä on täysin uudenlainen palvelu, sanoo Kelan osaamiskeskuksen päällikkö Mikko Toivanen tiedotteessa.

Sovellus kannattaa ladata omaan laitteeseen jo ennen mahdollista avuntarvetta. Palvelu toimii niin, että hätätilanteessa asiakas saa 112 Suomi -sovelluksessa videoyhteyden Kelan etäpalvelun viittomakielen tulkkiin, joka puolestaan on yhteydessä hätäkeskuspäivystäjään. Tämä käsittelee hätäilmoituksen tulkin avustuksella.

Palvelu on avoinna maanantaista perjantaihin klo 8–16. Linkki hätäetätulkkaukseen löytyy myös 112.fi- ja kela.fi-osoitteista.

Viranomaisten mukaan hätäilmoituksen voi jatkossakin tehdä myös hätätekstiviestillä, kun palveluun on rekisteröidytty.

112 Suomi -sovellus päivittyy sovelluskauppoihin tämän päivän aikana.