Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Yli sata Elokapinan mielenosoittajaa on leiriytymässä Mannerheimintielle yöksi – ympäristöliike on katkaissut liikenteen Eduskuntatalon tuntumassa iltapäivästä asti

Ympäristöliike Elokapinan iltapäivästä asti jatkunut mielenosoitus Helsingin Mannerheimintiellä on jatkumassa yön yli. Elokapina kertoo, että noin 120 mielenosoittajaa on leiriytymässä paikalle yön yli.

Poliisi valmistautuu turvaamaan mielenosoittajien leiriytymisen, jotta he eivät jää liikenteen alle, Helsingin poliisi kertoo Twitterissä .

– Poliisi pitää mielenosoittajien ratkaisua erittäin huonona, sillä tilanne on kohtuuton liikenteelle ja leiriytyminen pimeälle tielle yöllä on vaarallista, poliisi tviittaa.

Poliisi kertoo arvioivansa tilanteen aamulla uudelleen, jos mielenosoittajat eivät silloinkaan suostu yhteistyöhön poliisin kanssa. Poliisi kertoo neuvotelleensa mielenosoittajien kanssa useaan otteeseen eivätkä nämä suostu yhteistyöhön tai siirtämään mielenosoitusta muualle.

Tie on Arkadiankadun kohdalta poikki molempiin suuntiin, ja liikenne on ohjattu kiertoreitille. Elokapina kertoo tiedotteessaan, että mielenosoittajat päästävät hälytysajoneuvot tarvittaessa tiesulun läpi ja jättävät yön ajaksi yhden kaistan Mannerheimintietä vapaaksi niille.

Mielenosoitus alkoi torstai-iltapäivänä yhdeltä. Poliisi kertoi myöhemmin iltapäivällä, että liikenne on sujunut kohtuullisesti.

– Poliisin tällä hetkellä toimintalinjaksi valitsema liikenteenohjaus on sellainen, jolla mielenosoittajien ja muiden alueella liikkuvien oikeudet ovat tasapainossa, ylikomisario Jarkko Lehtinen kertoi Twitterissä.

Mielenosoitus on sujunut rauhallisesti, eikä siellä ole ollut häiriökäyttäytymisiä, poliisin johtokeskuksesta kerrottiin hieman ennen iltakymmentä STT:lle. Poliisi ei ole tehnyt mielenosoituksessa kiinniottoja.

Mielenosoituksen alkamisen jälkeen Lehtinen arvioi STT:lle, että noin 150–200 henkilöä oli Mannerheimintiellä ja sen laidalla Pikkuparlamentin kohdalla.

Elokapina kertoi myöhään torstai-iltana, että mielenosoitusta on tarkoitus jatkaa kunnes hallitus vastaa Elokapinan esittämiin vaatimuksiin.

– Vähimmillään mielenosoittajat edellyttävät, että hallitus ja kansanedustajat saapuvat keskustelemaan asiasta mielenosoittajien kanssa. Elokapinan mukaan perjantaina mielenosoitukseen on liittymässä vielä lisää mielenosoittajia, ryhmän torstai-iltaisessa tiedotteessa kerrotaan.

Mielenosoittajat valmistautuneet menemään putkaan

Ympäristöliike Elokapinan mielenosoittajat ovat saaneet jatkaa protestiaan rauhassa samalla, kun poliisi on pysytellyt etäämmällä ja valvonut liikennettä. Ylikomisario Lehtinen kertoi STT:lle poliisin neuvotelleen mielenosoittajien kanssa ja edenneen rauhallisesti.

– Olen neuvonut heitä osoittamaan mieltä siten, että se pysyy kohtuullisena muiden kansalaisten oikeuksiin ja tärkeisiin asioihin nähden. Jos on tarpeellista olla ajoradalla, niin mielenosoittaminen kuitenkin tapahtuisi siten, että tarpeellinen liikenne pystytään kohtuullisessa ajassa ohjaamaan eteenpäin. Tällä tarkoitan sitä, että on ihmisiä, joiden pitää päästä sairaalaan ja töistä lähtevien pitää päästä hakemaan lapset hoidosta, Lehtinen sanoi STT:lle.

Mielenosoittajat ovat henkisesti valmistautuneet menemään jopa putkaan, jos toistaiseksi rauhallisesti sujunutta protestia ryhdyttäisiin poliisin toimesta myöhemmin hajottamaan, kertoi mielenosoittaja Elsi Sloan, 21, STT:lle.

– Putkaan mennään, jos systeemi niin päättää, Sloan sanoi.

Elokapina kertoo tiedotteessaan, että protestillaan se vaatii Suomen hallitusta lopettamaan ilmaston kuumentamisen mahdollisimman pian. Lisäksi liike vaatii hallitusta kertomaan tosiasioita ilmastokriisin vakavuudesta suomalaisille.

Elokapina sai viime lokakuussa huomiota vastaavalla protestilla, kun mielenosoittajat sulkivat Kaisaniemenkadun liikenteeltä. Tuolloin mielenosoittajat eivät totelleet poliisin käskyä poistua. Lopulta poliisi sumutti mielenosoittajia pippurisumutteella, kun sen mukaan muut keinot eivät auttaneet mielenilmauksen hajottamiseen.

Elokapina on toteuttanut viime lokakuun jälkeen lukuisia protesteja useissa kaupungeissa eri puolilla Suomea.

----

STT-Työryhmä: Minja Viitanen, Elias Peltonen, Kai Jääskeläinen, Saara-Miira Kokkonen