Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Veronkierrosta syytetty tietoturvapioneeri John McAfee löytyi kuolleena vankisellistään Espanjassa

Tietoturvayrityksellään 1980-luvulla rikastunut John McAfee on löydetty kuolleena sellistään Espanjan Barcelonassa sijaitsevassa vankilassa. Espanjan kansallinen tuomioistuin oli vastikään antanut hyväksyntänsä miehen luovuttamiselle Yhdysvaltoihin, missä hän on etsintäkuulutettu veronkierrosta epäiltynä.

Luovutuspäätöksestä olisi voinut vielä valittaa ja McAfeen luovuttaminen olisi vaatinut vielä Espanjan hallituksen hyväksynnän.

Britanniassa syntynyt McAfee oli ollut vankilassa Espanjassa vuoden 2020 lokakuulta lähtien. Tuolloin hänet pidätettiin Barcelonan lentokentällä, kun hänen oli määrä nousta Istanbuliin suuntaavalle lennolle.

Vankilan ja paikallisia oikeuslaitoksia valvovan viranomaisen edustajien mukaan 75-vuotias tietoturvapioneeri olisi nähtävästi tehnyt itsemurhan. Jälkimmäisen viranomaisen edustajan mukaan McAfee löytyi kuolleena Suomen aikaa keskiviikkona noin iltakahdeksan aikoihin.

McAfeeta odotti jopa 30 vuoden vankeustuomio

Yhdysvaltain luovutuspyynnön mukaan McAfee oli tienannut vuosien 2014–2018 välillä yli kymmenen miljoonaa euroa, muttei ole tehnyt asiasta veroilmoituksia. Pyynnön mukaan McAfee olisi määrännyt osan tuloistaan maksettavaksi bulvaaneille ja laittanut myös kiinteistöjä heidän nimiinsä.

Jos hänet olisi tuomittu, hän olisi voinut saada jopa 30 vuoden vankeustuomion.

Tietoturvapioneerin kerrotaan saaneen tuona aikana rahansa konsulttihommista, kryptovaluutasta sekä elämäntarinansa oikeuksien myymisestä.

McAfee perusti nimeään edelleen kantavan tietoturvayrityksen vuonna 1987. Hän johti perustamaansa yritystä yhteensä seitsemän vuoden ajan, minkä jälkeen hän jätti tehtävänsä.

McAfeen vaimo oli pitkään valittanut, ettei hänen miehensä voi hyvin vankilassa, eikä saa ajallaan "kunnollista terveydenhoitoa". Hän syytti sunnuntaina Twitterissä yhdysvaltalaisviranomaisten haluavan miehensä kuolevan vankilassa ja syytti median puolestaan parjaavan häntä.

Muutti Belizeen ja sotkeutui naapurinsa murhaan

McAfee nousi otsikoihin muutettuaan 2010-luvun alkupuolella Belizeen, jossa hänen naapurinsa murhattiin salaperäisesti.

Britannian yleisradioyhtiö BBC :n mukaan hänet pidätettiin vuonna 2012 Guatemalassa hänen oltuaan pakosalla Belizen poliisin tutkiessa hänen naapurinsa kuolemaa. Uutistoimisto AFP:n mukaan Belizen poliisi oli halunnut murhan aikoihin kuulla McAfeeta tapauksen vuoksi.

BBC:n mukaan McAfee kiisti aina osallisuutensa naapurinsa murhaan. Rikosta ei ole edelleenkään selvitetty. Brittilehti Guardianin mukaan McAfee sanoi, ettei tiennyt mitään murhasta, mutta oli huolissaan siitä, että hän olisi saattanut olla hyökkääjän todellinen kohde.

Yhdysvaltalaisen uutiskanava CBNC :n mukaan McAfee ei ikinä saanut rikossyytteitä Yhdysvaltain Floridasta kotoisin olleen naapurinsa murhasta.

Kuolleen naapurin perhe haastoi kuitenkin AFP:n mukaan McAfeen myöhemmin oikeuteen kuolemantapauksen vuoksi. Floridalaistuomioistuin määräsi vuonna 2019 McAfeen maksamaan perheelle yli 25 miljoonaa dollaria korvauksia.

McAfee pidätettiin Yhdysvalloissa rattijuopumuksen vuoksi vuonna 2015. BBC:n mukaan hän pyrki myös ehdolle Yhdysvaltain presidentinvaaleissa vuosina 2016 ja 2020.

AFP:n mukaan hänen poliittisiin näkemyksiinsä kuului muun muassa huumeiden vastaisen sodan lopettaminen. Hän halusi myös lisätä puolustautumista Kiinasta ja Venäjältä tulevia kyberhyökkäyksiä vastaan.