Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Suomeen palanneilla EM-kisaturisteilla on todettu lähes 80 koronatartuntaa – Venäjän-rajalla jäi testaamatta 800 ihmistä ruuhkien takia

Venäjältä Suomeen palanneilta jalkapallon EM-kisaturisteilta on löytynyt kymmenittäin koronavirustartuntoja.

Vaalimaan koronatestauksesta vastaavan Kymsoten infektioylilääkäri Risto Pietikäinen arvioi Ylelle, että Kymenlaaksossa kahden päivän aikana todetuista 72 tartunnasta 65 on tullut todennäköisesti tulleista Vaalimaan raja-aseman ylittäneiltä kisaturisteilta. Yle on saanut uusimmat luvut torstaina aamupäivällä.

Vaalimaan tapausten lisäksi Nuijamaan kautta rajan ylittäneillä on todettu tiistain ja keskiviikon aikana 14 koronatartuntaa.

Vaalimaan raja-asema ruuhkautui pahoin tiistai-iltana, kun tuhannet jalkapallon EM-kisoista palanneet turistit saapuivat samaan aikaan rajalle. Bussit ja henkilöautot jonottivat tuntikaupalla pääsyä rajan yli.

Ylen mukaan liikenne jumiutui koronatestien vuoksi, sillä paikalla oli vain kaksi koronatestaajaa. Lopulta Kymsote päätti luopua testeistä, ja noin 800 kisaturistia pääsi rajan yli testaamatta.

Pietikäisen mukaan rajalla otettiin tiistaina 846 testiä ja keskiviikkona 244 testiä.

– Eilen varmaan ehdittiin jo ottaa näytteet kaikilta. Lähinnä nyt huolettaa se, että yritämme saada lähetettyä kuntiin ne vajaan 800 ihmisen tiedot, jotka ylittivät rajan ilman testiä, jotta he menisivät testiin, Pietikäinen kertoo.

Yle kertoo, että tiedot ovat tällä hetkellä vain paperilapuilla. Ne on joko laitettava sähköiseen muotoon tai joka kuntaan on soitettava erikseen kaikkien tiedot.

Pietikäisen mukaan koronatuloksia on tulossa myös kunnista näiden tilastojen perusteella.

– Jos bussissa on ollut joku tartuttava, niin kyllä se koko bussi on altistunut, Pietikäinen kertoo.