Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL kehottaa Pietarissa erityisesti Neva Toursin matkalla olleita hakeutumaan koronatestiin – viidentoista bussilastin matkustajilla on korona-altistusuhka

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kehottaa erityisesti Neva Toursin bussimatkalla alkuviikosta Pietarissa olleita hakeutumaan koronatesteihin.

Lisäksi matkalaisten tulisi välttää muita kuin perheen sisäisiä kontakteja.

Korona-altistusuhka koskee viidentoista linja-auton matkustajia. Kaikki bussit lähtivät Pietarista kohti Suomea tiistaina puoliltapäivin. Linja-autot suuntasivat eri puolille Suomea.

THL huomauttaa, että tartunnat ovat todennäköisiä myös muilla Pietarissa matkustaneilla.

– Testiin tulee hakeutua, vaikka oireita ei olisikaan. Myös kontaktien välttäminen on erittäin tärkeää. Esimerkiksi juhannusjuhlat on syytä jättää väliin, jos paluun jälkeen tehtävän testin tulos on vielä saamatta, THL:n johtaja Mika Salminen muistuttaa tiedotteessa.

Pietarissa matkailleilla suomalaisilla on todettu jo lähes sata koronavirustartuntaa. Määrä todennäköisesti vain kasvaa, sillä Venäjän koronaepidemia on pahentunut tässä kuussa hyvin nopeasti, ja tartuntamäärät ovat kasvussa koko maassa – Pietari mukaan lukien.

THL suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista Venäjälle.

Suurin o sa positiivisen näytteen antaneista nuoria miehiä

Vaalimaan ja Nuijamaan raja-asemalla otetuista näytteistä on todettu 86 koronatartuntaa, kertoo Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote.

22. kesäkuuta alkaen Vaalimaalla otetuissa testeissä on todettu 72 ja Nuijamaan rajanylityspisteellä 14 positiivista näytettä henkilöiltä eri puolilta Suomea. Vaalimaalla positiivisen koronanäytteen antaneista suurin osa on nuoria miehiä, jotka ovat pääkaupunkiseudun ohella kotoisin Pori–Tampere–Mikkeli-akselin eteläpuolelta.

Kymenlaaksossa todettujen koronatartuntojen lähde on viimeisen kahden viikon aikana ollut suurimmassa osassa tapauksista peräisin ulkomailta, lisäksi on näihin tapauksiin liittyviä jatkotartuntoja.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan koko Suomessa ulkomailla saatujen tartuntojen osuus uusista tartunnoista on kasvanut. Viime viikolla 33 prosenttia tartunnoista oli saatu ulkomailla, kun edellisviikolla osuus oli 19 prosenttia.

Pääministeri Marin huolissaan tautitapauksista

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on huolissaan itärajan ylittäneiden turistien mukana tulleista tautitapauksista.

– On tärkeää, että joka ikinen ihminen, joka sieltä tulee, menee testiin, ja sitä kautta sitten saadaan mahdolliset tautitapaukset kiinni, eikä tauti pääse leviämään, Marin sanoo.

Marin kommentoi asiaa Brysselissä saapuessaan EU-huippukokoukseen, jossa keskustellaan muun muassa EU-maiden yhteistyöstä koronapandemian hoidossa.

Marinin mukaan testauskapasiteettia ei pidä vielä ajaa alas, vaikka rokotukset ovat edenneet. Testausta ja virusmuunnosten tunnistamista tarvitaan Marinin mukaan jatkossakin.

Lopullisesti tartuntojen määrä selviää toisen testin jälkeen

THL:n mukaan Venäjältä tulleiden jalkapallon EM-kisaturistien tartuntatilanne selkiytyy seuraavien päivien aikana.

– Tässä vaiheessa monen EM-kisoista palanneen henkilön kohdalla toisen testin tekeminen ei ole vielä toteutunut, joten kokonaiskuvaa tästä ei ole vielä saatavissa. Se pikku hiljaa rakentuu seuraavien päivien aikana, ylilääkäri Otto Helve THL:stä kertoi viikoittaisessa tilannekatsauksessa.

Myös Kymsoten mukaan on huomioitava, että matkalla mahdollisesti saatu koronatartunta ei välttämättä näy vielä rajaa ylittäessä.

Toinen koronatesti on tehtävä Suomeen tultaessa kolmen päivän jälkeen rajanylityksestä.

– Toinen testi on äärimmäisen tärkeä. Vaikka se rajatesti on ollut negatiivinen, tällä tavalla saadaan selvyys, onko tartuntaa tullut vai ei, kertoi sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Pasi Pohjola.

Kymsoten ja Eksoten tiedossa on jo nyt tapauksia, joissa kisamatkalta palannut ei ole jäänyt omaehtoiseen karanteeniin.

– Meillä on tiedossa omalta alueeltakin tapaus, jossa Kymenlaaksosta kotoisin oleva kisaturisti on antanut rajalla negatiivisen näytteen. Hän on kisamatkan jälkeen käynyt baarissa, ajanut taksilla ja osallistunut yleisötapahtumaan ennen kuin on antanut positiivisen koronanäytteen. Hän on ennättänyt jo altistaa lukuisia henkilöitä, kertoo johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa tiedotteessa.

Mäntymaan mukaan vastuullinen toiminta on erityisen tärkeää nyt, kun moni olisi muuten kokoontumassa yhteen juhannuksen vuoksi.

Vaalimaan rajanylityspaikka ruuhkautui, matkanjärjestäjien paluuaikataulujen tiedottamisessa oli puutteita

Tiistai-iltana Vaalimaan rajanylityspaikka ruuhkautui, kun koronatestauskapasiteettia ei ollut rajalla tarpeeksi Pietarista palaaville EM-kisaturisteille. Ilman terveystarkastusta tai testausta jäi noin 800 rajanylittäjää.

Liikennöitsijöiltä oli pyydetty etukäteen meno- ja paluuaikatauluja, jotta liikenteen määrään osattaisiin varautua, mutta tietoja ilmoitettiin kuitenkin vähän. Nyt Kymsote sanoo lausunnossaan, ettei se viitannut eilisessä tiedotteessaan Suomen maajoukkueen kannattajat ry:n (SMJK) järjestämiin ottelukuljetuksiin vaan liikennöitsijöihin yleisesti. Kymsoten lausunnon mukaan SMJK oli yksi matkanjärjestäjä monen muun joukossa.

Kymsoten mukaan ruuhka syntyi, koska että Vaalimaan ja Nuijamaan rajanylityspaikkoja ei käytetty tasaisesti ja että merkittävä määrä matkustajista ajoitti rajalle saapumisensa tiistai-iltaan.

Varsinais-Suomesta ja Uudeltamaalta tulevia matkustajia ohjattiin käyttämään Vaalimaan rajanylityspistettä, muualta Suomesta tulevia taas Nuijamaata. Nuijamaalla rajanylittäneitä oli tiistaina noin 700 ja Vaalimaalla noin 3000. Molemmille pisteille resursseja oli varattu saman verran. Kymsoten mukaan viime viikolla käydyn Suomi–Venäjä -ottelun jälkeen ruuhkia ei syntynyt. Lisäksi omilla autoilla matkustettiin rajan yli ennakoitua enemmän.

Kymsote sanoo lausunnossaan, että rajalla järjestettävä terveystarkastus ei ole etukäteen tilattavaa palvelua, vaan rajaviranomaisten päättämien aukiolotuntien aikana ja kuntayhtymän resurssien mukaan toteutettavaa terveysturvallisuustoimintaa.