Vähemmistöjen oikeuksien puolustaminen nousi yhdeksi juhannuksen EU-huippukokouksen puhuttavista teemoista, koska Unkarissa säädetty seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä syrjivä laki on herättänyt huolta laajalti.
Brysselin huippukokouksen alla 17 jäsenmaata 27:stä allekirjoitti kirjeen , jossa ne sitoutuivat jatkamaan taistelua seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintää vastaan. Kirjeessä ei suoraan mainita Unkaria, mutta siinä puhutaan perusoikeuksiin kohdistuvista uhista.
Aiemmin tällä viikolla joukko EU-maita oli jo ilmaissut suoran huolensa Unkarin laista suorasanaisemmassa kannanotossa. Suomi oli mukana allekirjoittajien joukossa kummassakin kannanotossa.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) pitää huolestuttavana kehitystä, jossa vähemmistöjen oikeuksia horjutetaan EU:n sisällä.
Marinin mukaan ihmisoikeuksien kunnioittaminen sekä vähemmistöjen oikeudet ja niiden turvaaminen ovat ehdottoman tärkeitä asioita.
– Pidän merkityksellisenä sitä, että varojen käyttö on sidottu oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen ja uskon, että tätäkin tullaan hyvin tarkasti tarkastelemaan, Marin sanoi kokoukseen saapuessaan.
Unkari lytännyt kritiikin
Unkarin uusi laki käytännössä kieltää esimerkiksi homoseksuaalisuudesta kertomisen kouluissa. Lakia on kommentoinut kovasanaisesti esimerkiksi Hollannin pääministeri Mark Rutte.
– Mielestäni Unkarilla ei ole enää paikkaa EU:ssa, Rutte sanoi toimittajille ennen kokousta uutistoimisto AFP:n mukaan.
Rutte kuitenkin korosti, ettei asia ole yksin hänen päätettävissään ja siinä on edettävä askel askeleelta.
Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen totesi keskiviikkona lain olevan "häpeällinen" ja EU:n perusarvojen vastainen. EU-komissio on lähettänyt kirjeen Unkariin lain herättämien huolien vuoksi ja vaatinut Unkarilta selitystä. Komissio on ilmoittanut olevansa valmis toimiin lain tultua voimaan.
Unkari on lytännyt siihen kohdistuvan kritiikin. Unkarin pääministeri Viktor Orban väitti huippukokoukseen saapuessaan, ettei uudella lailla olisi mitään tekemistä homoseksuaalisuuden kanssa, vaan hänen mukaansa siinä on kyse lasten ja vanhempien oikeuksista.
Orban ei myöskään aio vetää lakia takaisin.