Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

CNN: Yli 200 ihmistä on kuollut Kanadan länsiosissa hirmuhelteiden jatkuessa

Ainakin 233 ihmistä on kuollut Kanadan länsirannikolla Brittiläisen Kolumbian osavaltiossa viime perjantain jälkeen, uutisoi CNN . Tuolloin seudulla alkoivat ennätyshelteet.

– Kuolleiden määrä määrä kasvaa, kun tietoja päivitetään edelleen, varoitti johtava kuolinsyyntutkija.

Normaalisti Brittiläisessä Kolumbiassa kirjataan noin 130 kuolemantapausta neljän päivän aikana.

Kanadan viranomaisten mukaan ympäristön lämpöaltistus voi johtaa vakaviin tai kohtalokkaisiin tuloksiin, erityisesti iäkkäillä, imeväisillä, pikkulapsilla ja kroonisista sairauksista kärsivillä.

Uutistoimisto AFP puolestaan kertoi, että Brittiläiseen Kolumbiaan kuuluvalla Vancouverin alueella on kuollut äkillisesti ainakin 134 ihmistä hirmuhelteiden aikana. Helteiden uskotaan vaikuttaneen kuolemiin.

Vancouverin kaupungissa on raportoitu perjantain jälkeen ainakin 65 äkillistä kuolemaa. Poliisin mukaan valtaosa niistä liittyy kuumuuteen.

– Vancouver ei ole ikinä kokenut tällaista kuumuutta, ja valitettavasti kymmenet ihmiset kuolevat sen vuoksi, poliisin edustaja Steve Addison sanoi.

Kanadan ratsupoliisi kertoi aiemmin, että valtaosa Vancouverin esikaupunkialueella edellisten 24 tunnin aikana kuolleista on ollut iäkkäitä ihmisiä, joilla on ollut aiempia terveysongelmia.

Kolmas peräkkäinen ennätyspäivä

Ilmastonlämpenemisen myötä ennätyslämpötilat ovat tulleet yleisemmiksi maailmalla. Maailmanlaajuisesti vuoteen 2019 päättynyt vuosikymmen oli tilastohistorian kuumin ja kaikki edelliset viisi vuotta ovat olleet historian kuumimmat vuodet.

Läntisessä Kanadassa mitattiin jälleen uusi maan kaikkien aikojen lämpöennätys vain vuorokausi edellisen jälkeen.

Elohopea kipusi ympäristöministeriön tviitin mukaan tällä kertaa 49,5 asteeseen Brittiläisen Kolumbian Lyttonissa. Kyseessä on jo kolmas ennätyspäivä peräjälkeen. Myös sunnuntain ja maanantain ennätyslukemat mitattiin Lyttonissa noin 250 kilometriä Vancouverista itään.

Historiallinen helleaalto on kurittanut Kanadan lisäksi myös Yhdysvaltain luoteisosia.

Lämpötilat ovat nousseet Oregonin Portlandissa ja Washingtonin Seattlessa niin ikään ennätyskorkealle. Yhdysvaltain kansallisen ilmatieteen laitoksen (NWS) mukaan lämpötila kipusi Portlandissa yli 46 asteen ja Seattlessakin 42 asteen yläpuolelle.

Tilastointi on aloitettu 1940-luvulla.

"Pitkittynyt, vaarallinen ja historiallinen helleaalto"

Brittiläisen Kolumbian pääministeri John Horgan kertoi lehdistötilaisuudessa, että provinssissa on käynnissä kuumin viikko, mitä provinssin asukkaat ovat ikinä kokeneet.

– Sillä on seurauksia, katastrofisia seurauksia perheille ja yhteisöille, Horgan jatkaa.

Horgan painottaa, että poikkeuksellisesta ajasta selvitään yhteen hiileen puhaltamalla. Hän kehottaa muun muassa varmistamaan, että jääkaapissa on kylmähauteita ja ihmiset pysyvät kotiensa viileimmissä osissa.

Kanadan ympäristöministeriö on antanut varoituksia äärimmäisestä helteestä Brittiläiseen Kolumbiaan, Albertaan sekä osiin Saskatchewanin, Manitoban ja Yukonin provinsseja. Lisäksi hellevaroitus on annettu Läntisten territorioiden alueelle.

Ministeriön mukaan "pitkittynyt, vaarallinen ja historiallinen helleaalto" jatkuu tämän viikon ajan.

Yhdysvalloissa NWS on antanut vastaavanlaisia varoituksia.

Laitos on kehottanut ihmisiä pysymään ilmastoiduissa rakennuksissa, välttämään rasittavia ulkoilma-aktiviteetteja sekä juomaan riittävästi vettä. Lisäksi ihmisiä kehotetaan olemaan yhteydessä perheenjäseniin ja naapureihin, jotta heidän kuntonsa voidaan varmistaa korventavien helteiden aikana.