Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kanadassa hirmuhelteet jatkuvat – "Kuolleiden määrä kasvaa"

Yli 230 ihmistä on kuollut Kanadan länsirannikolla Brittiläisen Kolumbian osavaltiossa viime perjantain jälkeen, kertoivat viranomaiset tiistaina CNN :n mukaan. Perjantaina seudulla alkoivat ennätyshelteet.

– Kuolleiden määrä kasvaa, kun tietoja päivitetään edelleen, varoitti johtava kuolinsyyntutkija.

Normaalisti Brittiläisessä Kolumbiassa kirjataan noin 130 kuolemantapausta neljän päivän aikana.

Kanadan viranomaisten mukaan ympäristön lämpöaltistus voi johtaa vakaviin tai kohtalokkaisiin tuloksiin, erityisesti iäkkäillä, imeväisillä, pikkulapsilla ja kroonisista sairauksista kärsivillä.

Uutistoimisto AFP puolestaan kertoi, että Brittiläiseen Kolumbiaan kuuluvalla Vancouverin alueella on kuollut äkillisesti ainakin yli 130 ihmistä hirmuhelteiden aikana. Helteiden uskotaan vaikuttaneen kuolemiin.

Vancouverin kaupungissa on raportoitu perjantain jälkeen yli 60 äkillistä kuolemaa. Poliisin mukaan valtaosa niistä liittyy kuumuuteen.

– Vancouver ei ole ikinä kokenut tällaista kuumuutta, ja valitettavasti kymmenet ihmiset kuolevat sen vuoksi, poliisin edustaja Steve Addison sanoi.

Kolmas peräkkäinen ennätyspäivä

Ilmaston lämpenemisen myötä ennätyslämpötilat ovat tulleet yleisemmiksi maailmalla. Maailmanlaajuisesti toissa vuoteen päättynyt vuosikymmen oli tilastohistorian kuumin ja kaikki edelliset viisi vuotta ovat olleet tilastoidun ajan kuumimmat vuodet.

Läntisessä Kanadassa mitattiin tiistaina jälleen uusi maan kaikkien aikojen lämpöennätys vain vuorokausi edellisen jälkeen.

Elohopea kipusi ympäristöministeriön tviitin mukaan tällä kertaa 49,5 celsiusasteeseen Brittiläisen Kolumbian Lyttonissa. Kyseessä oli jo kolmas ennätyspäivä peräjälkeen. Myös sunnuntain ja maanantain ennätyslukemat mitattiin Lyttonissa noin 250 kilometriä Vancouverista itään.

Historiallinen helleaalto on kurittanut Kanadan lisäksi myös Yhdysvaltain luoteisosia.

Lämpötilat ovat nousseet Oregonin Portlandissa ja Washingtonin Seattlessa niin ikään ennätyskorkealle. Yhdysvaltain kansallisen ilmatieteen laitoksen (NWS) mukaan lämpötila kipusi Portlandissa yli 46:n ja Seattlessakin 42 celsiusasteen yläpuolelle.

Tilastointi on aloitettu 1940-luvulla.

Varoituksia äärimmäisestä helteestä

Brittiläisen Kolumbian pääministeri John Horgan kertoi lehdistötilaisuudessa, että käynnissä on kuumin viikko, mitä provinssin asukkaat ovat ikinä kokeneet.

– Sillä on seurauksia, katastrofisia seurauksia perheille ja yhteisöille, Horgan sanoi.

Hän kehotti muun muassa varmistamaan, että jääkaapissa on kylmähauteita ja että ihmiset pysyvät kotiensa viileimmissä osissa.

Kanadan ympäristöministeriö on antanut varoituksia äärimmäisestä helteestä Brittiläiseen Kolumbiaan, Albertaan sekä osiin Saskatchewanin, Manitoban ja Yukonin provinsseja. Lisäksi hellevaroitus on annettu Läntisten territorioiden alueelle.

Ministeriön mukaan "pitkittynyt, vaarallinen ja historiallinen helleaalto" jatkuu tämän viikon ajan.

Kaupat myivät nopeasti loppuun ilmastointilaitteet ja ilmanpuhaltimet. Useat viilennyslaitteita vailla olevat ihmiset ovat siirtyneet ilmastoituihin autoihinsa tai maan alla oleviin autotalleihin yöksi.

Kaupungeissa on myös avattu asukkaille ilmastoituja keskuksia. Lisäksi ihmisille jaetaan vesipulloja ja auringolta suojaavia hattuja.