THL: Koronarokotus selvästi tehokkaampi toisen annoksen jälkeen ikääntyneillä ja riskiryhmillä

THL:n tutkimuksen mukaan toinen annos suojaa ikääntyneitä ja riskiryhmäläisiä tehokkaasti vakavalta taudilta. TEEMU SALONEN / LEHTIKUVA

Eetu Halonen / STT

Koronarokotus suojaa ikääntyneitä ja riskiryhmiin kuuluvia huomattavasti paremmin toisen rokotekerran jälkeen, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta tutkimuksesta. THL kertoo asiasta tiedotteessaan.

Tutkimuksessa oli mukana tiedot lähes 1,7 miljoonasta rokotetusta suomalaisesta.

Ikääntyneillä mrna-rokotteiden suoja vakavaa koronavirustautia vastaan oli ensimmäisen annoksen jälkeen hieman yli 60 prosenttia. Toisen annoksen jälkeen teho nousi yli 90 prosenttiin.

Riskiryhmillä jo ensimmäinen rokoteannos antoi yli 80 prosentin suojan vakavaa tautia vastaan. Toisella annoksella teho nousi 90 prosenttiin.

Koronavirustartunnalta ensimmäinen annos suojasi ikääntyneitä keskimäärin 45-prosenttisesti. Toisella annoksella teho tartuntaa vastaan oli 75 prosenttia.

Riskiryhmillä suoja tartuntaa vastaan nousi toisen annoksen jälkeen 77 prosenttiin, kun se pelkän ensimmäisen annoksen jälkeen oli 40 prosenttia.

Astra Zenecan toisen annoksen tehoa ei tutkittu

Tutkimuksessa ei voitu tarkastella Astra Zenecan adenovirusvektorirokotteen toisen annoksen tehoa, koska niitä oli annettu tutkimusaikana vielä vähän.

Iäkkäitä ihmisiä oli ylipäätään rokotettu vähän Astra Zenecalla.

Tiedot kerättiin terveydenhuollon rekistereistä joulu–toukokuussa. Mukana oli runsaan 900 000 ikääntyneen ja lähes 775 000 riskiryhmään kuuluvan tiedot koronarokotuksista, sairastumisista koronavirustautiin ja tautiin liittyvistä sairaalahoidoista.

Tutkimuksen tarkastelujaksolla ikääntyneistä eli 70 vuotta täyttäneistä vähintään ensimmäisen rokoteannoksen oli saanut liki 90 prosenttia.

Riskiryhmiin kuuluvat olivat 16–69-vuotiaita. Heistä lähes 70 prosenttia oli saanut ainakin yhden rokoteannoksen.

THL:n mukaan muista maista saatujen tulosten perusteella koronarokotteiden teho on alle 70-vuotiailla keskimäärin parempi kuin tätä vanhemmilla.

Tutkimuksista saataviin tehotuloksiin vaikuttavat tutkittujen iän ja perussairauksien lisäksi se, mitä viruksia ja niiden muunnoksia väestössä on juuri tutkimuksen aikana liikkeellä, tiedotteessa todetaan.

Kommentoi

Mainos: Länsi-Uusimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut