Presidentti Bolsonaron vastaiset mielenosoitukset jatkuvat Brasiliassa – parlamentti tutkii korruptioepäilyä rokotekaupoissa

Brasiliassa tuhannet ihmiset ovat osoittaneet jälleen mieltään maan presidenttiä Jair Bolsonaroa vastaan. Hallinnon vastaiset mielenosoitukset jatkuivat lauantaina jo kolmatta päivää.

Maan parlamentti on viime aikoina tutkinut hallinnon koronatoimia, muun muassa korruptioepäilyjä rokoteostoissa.

Parlamentin kuulemisissa keskityttiin alkuun muun muassa hallinnon viivästyksiin rokotteiden tilaamisessa.

Kahden kuukauden jälkeen terveysministeriön virkamies yllättäen kertoi kohdanneensa "poikkeavaa, kohtuutonta" painetta hyväksyä kolmen miljoonan intialaisvalmisteisen Covaxin-rokoteannoksen osto paljon muita rokotteita korkeammalla hinnalla. Virkamies sanoi ilmaisseensa epäilynsä suoraan Bolsonarolle ja sanoi presidentin antaneen ymmärtää, että tämä toisi asian liittovaltion poliisin tietoon. Ilmeisesti Bolsonaro ei näin kuitenkaan tehnyt.

Liittovaltion syyttäjät ilmoittivat perjantaina tutkivansa, syyllistyikö presidentti rikokseen, kun tämä ei tuonut ilmi oletettua petosta.

Syyttäjät tutkivat myös erään liikemiehen esittämää väitettä toisen terveysministeriön virkamiehen tarjoamasta lahjuksesta rokoteoston yhteydessä.

Vuonna 2019 valtaan noussut Bolsonaro on kiistänyt kaikki väitteet hallintonsa korruptiosta. Sen sijaan hän on tuominnut parlamentin selvityksen poliittisena ”pelleilynä”, jonka tavoitteena on syöstä hänet vallasta.

Yli 500 000 koronakuolemaa

Koronaan liittyviä kuolemia on kirjattu Brasiliassa jo yli 500 000, mikä on määrällisesti toiseksi eniten koko maailmassa. Brasiliaa enemmän koronakuolemia on kirjattu vain Yhdysvalloissa.

Rio de Janeirossa järjestettyyn mielenilmaukseen osallistunut 47-vuotias lääkäri Lima Mendes syyttää pandemian korkeasta kuolonuhrien määrästä maan hallintoa.

– Tämä hallinto on tappanut yli 500 000 ihmistä väärien päätöstensä, valeuutistensa, valheidensa ja nyt tämän absurdin rokotteisiin liittyvän korruptioskandaalin kautta, hän sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut