Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mediat: Britanniassa suunnitellaan BBC:n mukaan kolmannen koronapiikin antamista noin puolelle väestöstä – Suomessakin pohditaan kolmannen annoksen jakamista

Koronarokotusten ensimmäinen kierros voi olla Suomessa valmis heinäkuun aikana, mutta ihan pian koronapiikkien ei kannata odottaa jäävän taakse.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) kehotti kesäkuussa viranomaisia varautumaan toisen tehosteannoksen eli kolmannen koronarokotteen kasvavaan tarpeeseen syksyllä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri sekä KRAR:n sihteeri Hanna Nohynek arvioi Ilta-Sanomien mukaan, että kolmannen annoksen jakaminen voidaan aloittaa loka-marraskuussa.

Aiemmin kolmannesta koronarokotekierroksesta on kertonut muun muassa Yle.

Vielä ei ole päätetty, keille kaikille kolmas annos jaetaan Suomessa.

BBC uutisoi viime viikolla, että Britannian julkisesta terveydenhuollosta vastaava National Health Service (NHS) on saanut luvan valmistella rokotusohjelmaa, jonka tarkoitus on tarjota kolmas annos jopa yli 30 miljoonalle henkilölle. Tämä vastaa lähes puolta saarivaltion väestöstä.

Asiantuntijoiden mukaan uusi tehosteannos pitäisi antaa kaikille 50-vuotiaille ja sitä vanhemmille, sekä yli 16-vuotiaille, jotka kuuluvat koronaviruksen tai influenssan riskiryhmiin. Kolmannen annoksen mahdollisesti saavien listalta löytyy myös esimerkiksi terveyden- ja sosiaalihuollon työntekijöitä.

Koronalta suojautumalla Britannia varautuu myös ensi talven flunssakauteen, josta odotetaan tavallista pahempaa.

Britannia tekee päätöksensä kolmannen annoksen tarjoamisesta syyskuuhun mennessä.

Koronarokotteen kolmas kierros nousi esille jo keväällä, kun BioNTechin toimitusjohtaja Ugur Sahin kertoi, että Pfizer-BioNTechin rokotteen suojan säilyminen edellyttää todennäköisesti kolmea rokotuskertaa. Asiasta kertoi Suomessa ensin Iltalehti.

Pfizer-BioNTechin Comirnaty-rokotetta tarjotaan tällä hetkellä kaikille 16 vuotta täyttäneille ja 12-15 -vuotiaille vakavan koronataudin riskiryhmiin kuuluville.

Nohynek kertoo Ilta-Sanomien mukaan, että ennen kuin koko väestöä aletaan rokottaa kolmatta kertaa, täytyy saada lisää tietoa toisen tehosteannoksen välttämättömyydestä muiden kuin riskiryhmien osalta. Lisäksi täytyy selvittää, kuinka kauan kaksi rokoteannosta suojaa eri virusmuunnoksilta.

– Parasta olisi, että tehosteannokset antaisivat parhaan mahdollisen lisäsuojan niitä virusmuunnoksia vastaan, joiden odotetaan kiertävän loppusyksystä ja talvella. Nykyisten rokotteiden suojateho kaikkien virusvarianttien tartuttavuudelta on kohtuullisen hyvä ja vakavia tautimuotoja vastaan erinomainen, Nohynek kertoo Ilta-Sanomille.