Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tulli paljastanut useita ampuma-aseiden luvattomia maahantuonteja, noin sata asetta takavarikoitu – Turun seudulta löytyi verstas, jossa kaasuaseita oli muunnettu toimiviksi luotiaseiksi

Tulli kertoo paljastaneensa vuoden sisällä useita ampuma-aseiden luvattomia maahantuontitapauksia. Tullin mukaan tapauksissa on takavarikoitu yhteensä noin sata ampuma-asetta.

Aseet on takavarikoitu pääasiassa ulkomailta saapuneista postilähetyksistä. Aseita ovat maahantuoneet eri puolilla Suomea asuneet henkilöt.

Takavarikoidut aseet ovat olleet tyypiltään kaasuaseita tai niin kutsuttuja starttipistooleita. Aseet ovat löytyneet kymmenistä ulkomailta saapuneista lähetyksistä sekä esitutkintojen yhteydessä tehdyissä kotietsinnöissä.

Tulli kertoo muun muassa takavarikoineensa parikymppisen miehen hallusta kotietsinnässä Turussa 12 luvatonta kaasuasetta. Tutkinnassa selvisi, että mies oli näiden aseiden lisäksi ehtinyt tuoda Suomeen ja levittää eteenpäin 27 kaasuasetta. Mies oli myynyt aseet pääasiassa anonyymin Tor-verkon välityksellä hänelle ennestään tuntemattomille henkilöille.

Turun seudulla toimi kaasuaseiden muuntamispaja

Lisäksi Tulli löysi Turun seudulla sijaitsevalta kiinteistöltä parinkymmenen kannabiskasvin kasvattamon lisäksi verstaan, jossa kaasuaseita oli muunnettu toimiviksi luotiaseiksi.

– Tällaiset muunnetut kaasuaseet toimivat tavallisen ampuma-aseen lailla ja ovat hengenvaarallisia, Tulli sanoo tiedotteessa.

Kaasuaseiden muuntamispaja löytyi kotietsinnässä, joka liittyi yksittäisen kaasuaseen maahantuontiin. Tulli takavarikoi kotietsinnässä yli 1 000 patruunaa, yli kymmenen kaasuasetta sekä kymmeniä aseen osia.

Tulli muistuttaa, että kaasuaseiden ja lähtökohtaisesti myös starttipistoolien maahantuonti ja hallussapito vaativat ampuma-aselain mukaisen luvan. Maahantuonti vaatii lisäksi erillisen suostumuksen poliisilta.

Tulli on tutkinut ampuma-aseiden luvattomia maahantuonteja törkeinä ja perusmuotoisina ampuma-aserikoksina. Osa jutuista on esitutkinnassa tai syyteharkinnassa, osa on jo käsitelty tuomioistuimissa.