Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Avotulen tekeminen voi aiheuttaa metsäpaloja kuivuudesta kärsivässä Suomessa – metsäpalovaroituksen ennustetaan olevan voimassa ainakin ensi viikkoon saakka

Kesäkuun alusta alkaen Suomessa on ollut kuivaa ja voimassa paljon metsäpalovaroituksia. Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Ari Mustalan mukaan kuivuutta on jatkunut kesäkuun alusta asti.

Tällä hetkellä metsäpalovaroitus on voimassa koko Suomessa. Mustalan mukaan varoitus ei ole todennäköisesti väistymässä ainakaan ennen ensi viikkoa.

Kesäkuu oli koko Suomen keskilämpötilaa tarkastellessa poikkeuksellisen lämmin. Parinkymmenen vuoden aikajänteellä ei meteorologi Tuomo Bergmanin mukaan näytä siltä, että viime vuodet olisivat olleet aiempaa kuivempia.

Metsäpalovaroituksen aikana avotulen tekeminen on kielletty. Pelastustoimen verkkosivujen ohjeiden mukaan pelastuslain tarkoittamaksi avotuleksi ei katsota maapohjasta eristettyjä grillejä, tai tiilisiä tai kivisiä tulisijoja, joista tuli ei pääse leviämään kipinöimällä.

Metsähallituksen luontopalveluiden viestintäpäällikkö Päivi Rosqvistin mukaan Metsähallituksen retkeilypaikoilla tulen saa tehdä metsäpalovaroituksen aikana ainoastaan umpinaisen kodan tai muun rakennuksen tulisijaan, jossa on seinät ja kipinöinnin vaaraa ympäristöön ei ole.

Rosqvistin mukaan esimerkiksi nuotiopaikan kotakeittiössä tulta ei saa tehdä.

Metsäpalovaroitukset voivat olla voimassa koko viikon

Ilmatieteen laitos antaa metsäpalovaroituksen päiväksi kerrallaan. Tulevien päivien osalta kyse on ennusteista. Sunnuntaihin yltävän ennusteen perusteella metsäpalovaroitus ei ole väistymässä ainakaan tällä viikolla.

Metsäpalovaroitukset ovat kuntakohtaisia, minkä vuoksi retkeilijän pitää varmistaa, onko metsäpalovaroitus voimassa siinä kunnassa, jossa hän aikoo retkeillä.

Rosqvistin mukaan Metsähallituksen luontoon.fi-palvelussa lukee kunta tietyn retkeilykohteen esittelysivulla.

Tulta ei myöskään saa jättää valvomatta, vaikka se olisi hiipunut hiillokseksi.

– Ei tarvita kuin yksi tuulenpuuska, niin liekit syttyvät uudestaan, Rosqvist sanoo.

Myöskään yleistynyttä risukeitintä ei saa käyttää metsäpalovaroituksen aikana.

Tulenteko ei ole jokamiehenoikeus

Kansallispuistoissa avotulen saa tehdä merkityille tulipaikoille. Päivi Rosqvist muistuttaa, että avotulen tekemiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Rosqvistin mukaan merkittyjen tulipaikkojen ulkopuolelle muodostuneet ja tehdyt epäviralliset nuotiopaikat ovat lisääntyneet.

Ongelmana on Rosqvistin mukaan se, että kun epävirallinen tulipaikka on muodostunut, niin seuraavallakin retkeilijällä saattaa olla pienempi kynnys tehdä tuli.

Viime vuonna yhtenä viikonloppuna Nuuksion kansallispuistosta Etelä-Suomesta purettiin jopa 300 laitonta nuotiopaikkaa Metsähallituksen ja vapaaehtoisten voimin.