Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme - tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Pfizer ja Biontech aikovat hakea lupaa kolmannelle koronarokoteannokselle

Pfizer ja Biontech aikovat hakea lupaa koronavirusrokotteensa kolmannelle annokselle, yhtiöt kertoivat lausunnossaan torstaina.

Lääkeyhtiöiden mukaan meneillään olevan tutkimuksen alustavien tulosten perusteella kolmas annos nostaa vasta-aineiden määrän 5–10 kertaa korkeammalle alkuperäistä koronavirusta ja sen Etelä-Afrikasta alkujaan löydettyä beetamuunnosta vastaan verrattuna vain kahteen annokseen.

Yhtiöt odottavat pääsevänsä julkaisemaan lopullisia tuloksia pian ja aikovat jättää tiedot muun muassa Euroopan lääkeviraston (EMA) ja Yhdysvaltain lääke- ja ruokaviraston (FDA) arvioitavaksi.

Israelissa nähdyn suojatehon laskun perusteella yhtiöt arvioivat, että kolmas annos voi olla tarpeen 6–12 kuukauden jälkeen toisesta annoksesta.

Yhdysvaltain tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskus (CDC) sekä lääke- ja ruokavirasto arvioivat yhteisessä lausunnossaan, ettei kolmannelle rokoteannokselle ole toistaiseksi tarvetta. Virastojen mukaan viranomaiset tutkivat parhaillaan tehosterokotteen mahdollista tarvetta ja ajankohtaa.

– Olemme valmiita tehosteannoksiin, jos ja kun tiede osoittaa, että niitä tarvitaan, virastot toteavat lausunnossaan.

Kehitteillä myös rokote erityisesti deltamuunnokseen

Pfizer ja Biontech kertovat odottavansa, että kolmas annos toimii hyvin myös erittäin tartuttavaa deltamuunnosta eli niin sanottua Intian muunnosta vastaan, joka leviää maailmalla nopeasti.

Varotoimena yhtiöt kehittävät myös erityisesti deltamuunnokseen tarkoitettua rokotetta. Tämän rokotteen kliiniset kokeet alkavat yhtiöiden arvion mukaan elokuussa.