Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Naisten edustus pörssiyhtiöiden hallituksissa otti hienoisesti takapakkia

Naisten osuus suomalaisten pörssiyhtiöiden hallituksissa on laskenut viime vuoden ennätystasolta, ilmenee Keskuskauppakamarin katsauksesta. Naisten osuus pörssiyhtiöiden jäsenistä oli 29 prosenttia, mikä vastaa toissa vuoden tasoa. Viime vuonna naisten osuus oli 30 prosenttia.

Katsauksessa tarkasteltiin 128 yhtiötä. Näistä täysin tasapuolinen sukupuolijakauma oli 25 yhtiössä, kun vuotta aiemmin tasapuolisuus toteutui 31 yhtiössä. Viidellä suomalaisyhtiöllä oli täysin miehistä koostuva hallitus.

Kasvua naisten osuudessa oli ainoastaan keskisuurissa pörssiyhtiöissä. Suurissa ja pienissä yhtiöissä naisten edustus väheni.

– Naisten osuuden kasvu pörssiyhtiöiden hallitusten jäsenistä näyttäisi viime vuosina hidastuneen. Vaikka maaliskuussa tekemämme selvityksen mukaan suomalaiset yhtiöt sijoittuvatkin edelleen EU- ja ETA-maiden kärkikastiin, työtä talouselämän päätöksenteon tasa-arvon edistämiseksi on jatkettava, Keskuskauppakamarin asiantuntija Ville Kajala sanoo.

Tämän vuoden yhtiökokouksissa uusia nimityksiä pörssiyhtiöiden hallituksiin tehtiin 113 kappaletta, joista naisten osuus oli 29 ja miesten 84. Hallituspaikkansa menettäneistä naisten osuus oli tänä vuonna 29 prosenttia, kun viime vuonna se oli selvästi pienempi, 20 prosenttia.

Nimityselimissä naisilla pieni edustus

Etenkin hallituskokoonpanoa valmistelevissa toimielimissä naisten osuus on erityisen pieni. Keskuskauppakamarin mukaan naiset täyttävät 19 prosenttia hallitusten nimitysvaliokuntien paikoista. Osakkeenomistajien nimitystoimikuntien jäsenissä naisia on vain 14 prosenttia.

Keskuskauppakamarin Kajalan mukaan naisten vähäistä osuutta nimitystoimikunnissa selittää se, että pörssiyhtiöiden suurimmat henkilöomistajat ovat tyypillisesti miehiä. Institutionaaliset sijoittajat puolestaan nimeävät erityisesti suurimpien pörssiyhtiöiden nimitystoimikuntiin edustajakseen toimitusjohtajansa, joka on usein mies.

Keskuskauppakamarin koostamat tiedot kerättiin touko-kesäkuussa. Katsaus kattaa kaikki kesäkuun alussa Helsingin pörssissä listatut suomalaiset yhtiöt.