Yhdysvaltain Oregonissa riehuva valtava maastopalo on kasvanut entisestään ja johtanut lisäevakuointeihin

Yhdysvalloissa roihuaa tällä hetkellä yhteensä 80 suurta maastopaloa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvaltain länsiosassa Oregonissa riehuva suuri maastopalo on kasvanut entisestään ja viranomaiset ovat määränneet jälleen uusia evakuointeja palon vuoksi. Samaan aikaan painostava helle ja kuiva sää jatkuvat isossa osassa Yhdysvaltain ja Kanadan länsiosia.

Yhdysvalloissa roihuaa tällä hetkellä yhteensä 80 suurta maastopaloa. Oregonin osavaltiossa riehuva Bootlegiksi nimetty palo on näistä suurin ja se vastaa viranomaisten mukaan kooltaan noin kolmen Detroitin suurkaupunkialueen kokoinen.

Michiganissa sijaitsevan Detroitin suurkaupunkialueella asui edellisen väestönlaskennan mukaan noin 4,3 miljoonaa ihmistä, kertoo Britannica -tietosanakirja.

Bootlegin vuoksi on evakuoitu aiemmin noin 2 000 ihmistä ja evakuointeja jouduttiin jatkamaan paikallista aikaa sunnuntaina.

Yhdysvaltain kansallisen ilmatieteen laitoksen (NWS) satelliittikuvissa näkyy, kuinka Oregonin eteläosassa roihuavasta Bootlegista nouseva savupatsas ylsi aina Kanadan rajalle saakka. Raja on linnuntietä liki 700 kilometrin päässä paloalueelta.

Palohenkilöstön on onnistunut saada reilu viidennes palosta hallintaan.

Tahoen turistialueella nopeasti leviävä palo

Voimakkaat tuulet ja laajalle levittyvät ukkosmyrskyt ovat edelleen vakava uhka maan länsiosissa. Salaman iskut ovat viranomaisten mukaan sytyttäneet Kaliforniassa turistien suosimalla Tahoejärven alueella nopeasti leviävän maastopalon.

Kovien tuulien lietsoman Tamarackiksi nimetyn maastopalon paloalue on kasvanut räjähdysmäisesti. Tamarack on levittäytynyt tähän mennessä noin 80 neliökilometrin alueelle, eikä sitä ole saatu vielä lainkaan hallintaan.

Tamarackin paloalue on vielä pieni Bootlegiin verrattuna, sillä oregonilaispalo oli sunnuntaihin mennessä vallannut alaa jo yli 1 170 neliökilometrin verran.

Lähellä Tamarackia sijaitseva pieni Markleevillen kunta on jouduttu evakuoimaan palon alta. Kunta sijaitsee lähellä Nevadan osavaltion rajaa.

Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutos pahentaa kuivuutta, mikä taas luo otolliset olosuhteet maastopalojen leviämiselle.

Viranomaisten mukaan maan länsiosiin, Kalliovuorten pohjoisosiin sekä aina Pohjois-Minnesotaan ulottuville tasankoalueille on tiedossa erittäin kuumaa, kuivaa ja epävakaata säätä.

Hiostavasta sääennusteesta kertoo kansallinen tulipalokeskus (NIFC), jonka mukaan paloja on yrittämässä saada hallintaan lähes 20 000 ihmistä ympäri Yhdysvaltain länsiosia. Tämän vuoden aikana on NIFC:n mukaan palanut jo yli 10 000 neliökilometriä maastoa.

Sammutustöihin osallistunut kuoli Kanadassa

Kanadassa palohenkilöstö puolestaan jatkaa kymmenien maastopalojen sammutustöitä. Länsirannikolla sijaitsevassa Brittiläisen Kolumbian provinssissa on havaittu tuoreeltaan parisenkymmentä uutta maastopaloa, kun taas Ontariossa on ilmoitettu noin viidestätoista uudesta palosta.

Kanadan yleisradioyhtiö CBC kertoo, että Ontariossa on kuollut yksi sammutustöihin osallistunut palopelastaja. Hänen kerrottiin kuolleen sairaalassa, jonne hänet oli viety viime torstaina sammutustöiden kesken ilmenneen terveysvaivan vuoksi.

Terveysongelman laadusta ei kuitenkaan kerrottu tarkemmin ja on epäselvää liittyikö kuolema suoraan tulipaloon.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut