Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Kiina lyttäsi Yhdysvaltain ja sen liittolaisten kybersyytökset

Kiina on kiistänyt voimakkaasti Yhdysvaltain syytökset siitä, että se olisi ollut Microsoftin Exhange-sähköpostipalvelimeen kohdistuneen maaliskuisen kyberhyökkäyksen takana. Kiina myös kritisoi Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia syytösten esittämisestä.

Yhdysvallat tuomitsi maanantaina Kiinan kybertoiminnan ja sanoi sen uhkaavan talouttaan ja kansallista turvallisuuttaan. Yhdysvallat oli koordinoinut lausunnon liittolaistensa kanssa, sillä samanaikaisesti myös EU, Britannia, Australia, Kanada, Uusi-Seelanti, Japani ja Nato julkaisivat omat lausuntonsa tuomiten kiinalaisten kybertoiminnan.

EU:n tuominta oli tosin varovaisempi, koska se puhui "Kiinan alueelta" tulleesta toiminnasta, kun taas Yhdysvallat syytti muun muassa Microsoft-hyökkäyksestä suoraan Kiinan hallintoa ja sen vaikutuspiirissä toimivia hakkeriryhmiä.

Kiinan suurlähetystöt sekä Uudessa-Seelannissa että Australiassa julkaisivat lausunnot, joissa ne kutsuivat syytöksiä perusteettomiksi. Kiinan Australian-suurlähetystö kritisoi Australian hallitusta Yhdysvaltojen retoriikan apinoinnista ja käänsi syytökset Yhdysvaltoihin, jonka se sanoi harjoittavan laajamittaista vakoilua ja salakuuntelevan myös liittolaisiaan.

– Se on pahantahtoisten kyberhyökkäysten maailmanmestari, lähetystö latasi.

Maanantain lausunnot olivat osa lännen yritystä vetää selvät rajaviivat sille, mitä kiinalaiset toimijat voivat tehdä kyberympäristössä. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on presidenttikaudellaan kasvattanut edelleen painetta Kiinaa kohtaan, joka nähdään Washingtonissa Yhdysvaltain keskeisenä haastajana.