Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maastopalot riehuvat Turkissa Antalyan suositun turistialueen lähettyvillä – ainakin neljä ihmistä on kuollut ja liki 200 loukkaantunut

Turkissa mittavat maastopalot koettelevat suosittuja turistialueita maan etelärannikolla. Ainakin neljä ihmistä on kuollut alueella palojen sytyttyä, minkä lisäksi yli 180:n kerrotaan joutuneen sairaalaan.

Viranomaiset ovat aloittaneet tutkinnan turistikaupunki Antalyan itäpuolella syttyneiden tulipalojen alkuperästä. Palojen epäillään olleen tahallaan sytytettyjä.

Turkin hätätilaviranomaiset kertovat kaikkiaan kolmen ihmisen kuolleen. Kuolleiden joukossa oli muun muassa yksin asunut 82-vuotias henkilö. Viranomaisilmoituksen jälkeen NTV-televisioyhtiö kertoi vielä 25-vuotiaan miehen kuolleen Marmariksessa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan tulipalot syttyivät keskiviikkona harvaan asutetulla alueella noin 75 kilometrin päässä Antalyasta. Torstaina lieskat lähestyivät kuitenkin jo hiljalleen hotellien täyttämiä rantakohteita.

Ulkoministeriöstä kerrottiin aamupäivällä STT:lle, että pahin paloalue on Antalyan ja Alanyan välissä Manavgatissa metsäseudulla, jossa ei ole ulkoministeriön tietojen mukaan suomalaisturisteja. Alueella oleskelevat tai asuvat suomalaiset eivät myöskään ole olleet yhteydessä Suomen Ankaran-edustustoon. Pahimmat palot on edustuston tietojen mukaan saatu hallintaan, mutta alueella näkyy kuitenkin savupilviä ja esiintyy sähkökatkoksia.

Turkissa on tällä hetkellä 630 matkustusilmoituksen tehnyttä suomalaista, mutta alueella oleskelevien lukumäärä on todennäköisesti suurempi, ulkoministeriöstä kerrotaan.

Ihmiset juoksevat henkensä edestä savun täyttämillä kaduilla

Paloalueilta on jaettu kuvia sekä sosiaalisessa mediassa että turkkilaisilla televisiokanavilla. Ihmisten voi nähdä hyppäävän autoistaan ja juoksevan henkensä edestä savun täyttämillä kaduilla.

Savupilvet värjäsivät taivaan tumman oranssiksi myös rantakohde Manavgatin yllä.

Turkkilaislehti Hürriyet kertoo, että eräälläkin Manavgatissa sijaitsevalla alueella taloista olisi viranomaisten mukaan palanut jopa 80 prosenttia. Maastopalojen vuoksi menehtyneistä kolme on lehden mukaan kuollut juuri Manavgatissa.

Maatalousministeri Bekir Pakdemirlin mukaan noin 300 kilometriä Antalyan kaupungista länteen sijaitsevan Bodrumin turistikaupungin lähellä on jouduttu evakuoimaan hotelli.

Paloalueille on lähetetty yli 4 000 pelastushenkilöstön jäsentä, jotka yrittävät saada paloja hallintaan ja etsiä apua tarvitsevia ihmisiä.

Torstaina pelastushenkilöstö pelasti järvellä olleesta laivasta 10 ihmistä. Veneilijät olivat jääneet jumiin keskelle maastopalojen ympäröimää järveä.

Tulipaloja syttyi samaan aikaan neljässä paikassa

Venäjän suurlähetystö kertoi maansa lähettäneen paikalle kolme sammutuslentokonetta. Apua on tarjonnut AFP:n mukaan myös Azerbaidzhan.

Kreikan ulkoministeri on myös kertonut turkkilaiskollegalleen Kreikan olevan valmis auttamaan tarpeen mukaan. Kreikan ja naapurimaa Turkin välit ovat olleet varsin kireät.

Lämpötilat ovat nousseet alueella 40 asteen tietämille ja tuulenpuuskat ovat puhaltaneet noin 14 metriä sekunnissa.

Antalyan pormestari Muhittin Böcek on kertonut epäilevänsä, että tulipalojen taustalla on kuitenkin jotain muuta kuin sääolot. Pormestari perustelee epäilyksiään palojen tahallisuudesta sillä, kuinka tulipalot syttyivät samaan aikaan neljässä eri paikassa.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin mukaan asian tiimoilta on aloitettu jo tutkinta.