Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Verkkokauppajätti Amazon paransi tulostaan edellisellä neljänneksellä liki 50 prosentilla

Verkkokauppajätti Amazon paransi tulostaan huhti–kesäkuussa lähes 50 prosentilla viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Yhtiön tulos päättyneellä neljänneksellä oli noin 7,8 miljardia dollaria.

Tulosuutisista huolimatta Amazonin osakkeiden arvo laski jälkikaupassa yhtiön liikevaihdon jäätyä alle useiden ennusteiden. Liikevaihto kasvoi 27 prosenttia, ollen nyt noin 113,1 miljardia dollaria.

Yhtiön talousjohtajan Brian Olsavskyn mukaan ennusteiden alapuolelle jääneen liikevaihdon taustalla ovat nähtävästi koronarokotukset, jotka ovat antaneet ihmisille itseluottamusta toimia taas enemmän oikeassa maailmassa verkkoalustojen sijaan.

Olsavskyn mukaan ihmiset muun muassa tekevät nykyään jälleen enemmän ostoksia tavallisissa kaupoissa. Lisäksi hän arvioi, että muut harrastukset ovat vieneet aikaa shoppailulta, mitä hän pitää hyvänä ilmiönä.

Verkkokauppajätti sai aiemmin tässä kuussa uuden toimitusjohtajan yhtiön perustajan Jeff Bezosin jätettyä toimitusjohtajan tehtävät ja siirryttyä hallituksen puheenjohtajaksi. Miljardöörin tilalle toimitusjohtajaksi nousi 90-luvun loppupuolella taloon tullut Andy Jassy.

Amazonia on kritisoitu työolosuhteiden vuoksi

Amazon on viimeisin huhti–kesäkuun tuloksestaan kertonut teknologiajätti. Aiemmin kilpailijat Facebook , Apple , Microsoft sekä Googlen emoyhtiö Alphabet kertoivat tulostensa ja liikevaihtojensa kasvaneen.

Suuret teknologiayritykset ovat vallanneet entisestään alaa koronapandemian lisättyä muun muassa etätyöskentelyä, ostosten tekemistä verkossa ja erilaisia digitaalisen yhteydenpidon muotoja.

Vaikutusvaltansa kasvaessa yhtiöt ovat joutuneet viime aikoina myös kartellien vastaisia lakeja valvovien viranomaisten kiinnostuksen kohteeksi.

Amazonia on kritisoitu myös työntekijöidensä kohtelusta. Ammattiliitot ja poliittiset johtajat ovat väittäneet Amazonin työntekijöiden kohtaavan jatkuvaa painetta ja olevan tarkkailun alaisena, minkä lisäksi he ovat muun muassa kritisoineet työolojen turvallisuutta.

Alkujaan verkkokirjakaupaksi vuonna 1994 perustetusta yhtiöstä on sittemmin tullut maailmanlaajuinen teknologia- ja verkkokauppajätti. Yhtiöllä on uutistoimisto AFP:n mukaan kaikkiaan noin 1,3 miljoonaa työntekijää.

Jatkossa entinen toimitusjohtaja Bezos aikoo keskittyä muiden projektiensa edistämiseen. Näihin kuuluu muun muassa miehen avaruusteknologiaa kehittävä Blue Origin -yhtiö, jonka raketti vei hänet aiemmin tässä kuussa pieneksi hetkeksi avaruuteen.