Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kalajoen maastopalon rajoituslinjat ovat pitäneet yöllä – itsestään kaatuilevat puut uhkaavat sammutushenkilöstöä

Pohjois-Pohjanmaan Kalajoen maastopalon rajoituslinjat ovat pitäneet, eikä palo ole levinnyt yöllä, kertoo Jokilaaksojen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jarmo Haapanen Twitterissä .

Haapasen mukaan maastopaloa on sammutettu ja rajoituslinjoja on kasteltu koko yön ajan. Iltapäivälle ennustetuista sateista Haapanen toivoo lisäapua.

Kalajoen laajaa maastopaloa on sammutettu maanantaista lähtien. Torstaina paloalueen kooksi arvioitiin noin 300 hehtaaria.

Sammutushenkilöstön turvallisuutta ovat vaarantaneet itsestään kaatuilevat puut, kertoi Jokilaaksojen pelastuslaitos torstaina. Loppuillasta julkaistun tiedotteen mukaan puiden juuristossa ollut turvepitoinen maaperä on palanut ja puut kaatuvat herkästi tuulessa. Juuripaakun alta paljastuu yleensä liekkeihin leimahtava palopesäke.

Torstaina illalla alueen ohitse kulki ukkospilviä. Rintaman vuoksi voimistuneet puuskittaiset tuulet saivat palon viriämään paikoittain, mutta rajoituslinjat onnistuttiin pelastuslaitoksen mukaan pitämään.

– Tärkein tavoite edelleen on pyrkiä pitämään valmistellut rajoituslinjat. Kaiken varalta varaudumme tilanteen yllättävään muuttumiseen sekä maastossa, että johtamistoiminnassa, torstai-illan tiedotteessa kerrottiin.

"Fyysiset voimavarat aivan äärirajoilla"

Aiemmin torstaina kerrottiin, että sammutustehtävissä sekä niitä tukevissa tukitehtävissä oli lähes 250 henkilöä. Myöhäisillan jatkotiedotteessa kerrotaan sammutustehtävissä olevan henkilöstön määrän olevan suurin piirtein ennallaan.

Pelastusjohtaja Jarmo Haapanen kuvaili sunnuntaista asti kestänyttä sammutustyötä erittäin raskaaksi.

– Fyysiset voimavarat ovat aivan äärirajoilla kaikilla, kun työvuoron pituus on pahimmillaan 24 tuntia siellä maastossa. Me emme ole vielä pystyneet lyhentämään vuoroja, koska meillä ei ole ollut riittävästi vaihtohenkilöstöä saatavilla, Haapanen kertoi STT:lle torstaina päivällä.

Lisäksi maasto on Haapasen mukaan vaikeakulkuista.

Palon alkamisen jälkeen on sattunut kaikkiaan neljä lievää työtapaturmaa. Torstaina yksi sammutustoimintaan osallistunut loukkaantui lievästi saatuaan tuki- ja liikuntaelinvamman.

Siviilejä on kehotettu välttämään aluetta, ja drone-koptereiden käyttö on kielletty alueella lentosammutustoiminnan vuoksi.