Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtiovarainministeriö aloitti neuvottelut ensi vuoden budjetista – Saarikko selvityttää budjettiriiheen keinoja työvoiman saatavuuden varmistamiseksi

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) haluaa taata osaavan työvoiman saatavuuden yrityksille talouden elpyessä koronakriisistä.

Ensi vuoden budjettia valmisteleva Saarikko kertoi toimittajille, että valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majanen tulee kutsumaan koolle muiden vastuuministeriöiden kansliapäälliköitä.

Heidän toimeksiantonaan on etsiä hallituksen ensi kuun budjettiriihen päätöksenteon tueksi täsmätoimia, joilla varmistettaisiin osaavan työvoiman saatavuutta.

Saarikon mukaan osaavan työvoiman riittävyys on toistuva huoli yritysten kanssa toistuvissa keskusteluissa.

Työvoiman saatavuudessa ei Saarikon mukaan riitä yksittäinen toimi. Hänen mukaansa on tarkasteltava niin työperäistä maahanmuuttoa, eri paikoissa olevien työttömien ja työpaikkojen kohtaamista kuin keinoja edistää työssä jaksamista ja mahdollisuutta työskennellä pidempään.

– Katsoisin myös nuorten ikäluokkien suuntaan, Saarikko sanoi enempää täsmentämättä.

Budjettiriiheen kuukausi

Ministerin mukaan Suomi ottaa ensi vuonna edelleen velkaa, mutta mittakaava on pienempi kuin vuotta aiemmin laaditussa budjetissa. Saarikko ei kommentoinut vielä velkaantumisen tarkkaa tasoa, mutta hänen mukaansa taso ei nouse enää sinne, missä koronakriisin vuoksi on liikuttu.

– Emme mene missään nimessä enää yli 10 miljardin, Saarikko sanoi.

Valtiovarainministeriö aloitti tänään sisäiset neuvottelunsa ensi vuoden budjetista. Ministeriön on määrä antaa ehdotuksensa muille ministeriöille perjantaina. Hallituksen budjettineuvottelut eli niin sanottu budjettiriihi on vuorossa 7.–8. syyskuuta.

"Poikkeustilaratkaisujen aika voisi jäädä taakse"

Valtiovarainministeriö on aloittanut sisäiset neuvottelunsa ensi vuoden budjettiehdotuksesta myönteisemmissä merkeissä kuin vuosi sitten. Talouden näkymä on maailmalla kirkastunut ja Suomessakin rokotuskattavuus kasvaa hyvää vauhtia.

– Voidaan ajatella, että isojen tukipakettien ja poikkeustilaratkaisujen aika voisi jäädä taakse ja voimme keskittyä talouden elpymiseen ja talouden kasvuun ja niihin asioihin, jotka ylläpitävät Suomen hyvinvointia pitkällä aikavälillä, luonnehti neuvotteluita vetävä Saarikko medialle ennen neuvottelujen alkua.

Ensimmäiseksi ohjelmassa on talousennusteita ja virkamiesten arviota tulevasta taloudenpidosta. Neuvottelut käydään Moisniemessä Espoossa. Paikalla on alkuvaiheessa myös kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.).

Valtiovarainministeriön on määrä antaa ehdotuksensa muille ministeriöille perjantaina. Hallituksen budjettineuvottelut eli niin sanottu budjettiriihi on vuorossa 7.–8. syyskuuta.

Saarikon perheessä keskiviikko on ollut jännittävä päivä jo ennen kuin neuvottelut alkoivat.

– Vanhempi lapseni aloitti tänään ekaluokan, ja meillä on ollut erityinen aamu. Siksi neuvottelut laitettiin alkamaan vähän myöhemmin, että päästiin koulutielle saattelemaan.

Talouden iso maisema

Saarikon mukaan budjettiriihi on ennen kaikkea puoliväliriihen eli keväällä hallituksen aika vaikeankin neuvottelun kautta tekemien ratkaisujen toimeenpanon aikaa.

Hallitus sopi puoliväliriihessä muun muassa tekevänsä vielä hallituskauden aikana työllisyystoimia, jotka tasapainottavat julkista taloutta 110 miljoonalla eurolla. Saarikko ei edelleenkään arvioi, paljonko päätöksistä pitäisi tehdä jo budjettiriihessä, mutta alkuun ainakin pitää päästä.

– Ratkaisuissa pitää saada tie auki ja ensimmäiset esitykset pöytään jo budjettiriihessä. Uskon, että siihen valmiutta on valmistelun näkökulmasta ja toivon, että siihen löytyy myös poliittista valmiutta.

Ministeri kuitenkin painotti, että työllisyystoimet valmistellaan eri pöydissä. Valtiovarainministeriö keskittyy omissa neuvotteluissaan talouden isoon maisemaan, tuloihin ja menoihin ja niiden tasapainottamiseen.

– Käymme läpi myös verotusta. Oma erityinen huomioni on työvoiman saatavuudessa myös lyhyellä aikavälillä nopeissa toimissa, että kasvu ei hyydy siihen, ettei ole osaavaa väkeä työnantajien tarpeisiin.

Hallitus sopi keväällä myös, että osa edessä olevista menosopeutuksista olisi veronkorotuksia, jotka vahvistavat julkista taloutta 100–150 miljoonalla eurolla. Veropäätökset tehdään budjettiriihessä.