Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

OP: Vanhojen asuntojen hinnat suurissa kaupungeissa nousseet jopa 25 prosenttia viidessä vuodessa

Vanhojen asuntojen hinnat ovat nousseet jopa 25 prosenttia Etelä-Suomen suurissa kasvukeskuksissa viiden vuoden aikana, kertoo OP-ryhmä .

OP:n mukaan vanhojen asuntojen keskineliöhinnat nousivat Turussa ja Helsingissä neljänneksen ja Tampereella viidenneksen vuosina 2015–2020. Vertailu sisältää niin rivi- ja kerrostaloasunnot kuin omakotitalot.

Näistä suurista kaupungeista myyntimäärät ovat kasvaneet eniten Tampereella ja toiseksi eniten Helsingissä.

OP:n asumisen palvelujen johtaja Kaisu Christie kuvailee eroja kasvukeskusten ja muun Suomen välillä huomattaviksi.

– Uskomme, että kysyntä markkinoilla pysyy vahvana tämän ja ensi vuoden, ja sen myötä asuntojen hinnat jatkavat nousua kasvukeskuksissa, Christie sanoo tiedotteessa.

Christien mukaan koronapandemian alkaminen viime vuoden keväällä romahdutti kauppamäärät, mutta markkina elpyi nopeasti. Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla suurten kasvukeskusten kauppamäärät kasvoivat 25–30 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Tämän vuoden tammi–kesäkuussa kaupankäynti on vilkastunut myös muualla Suomessa. Kauppamäärät kasvoivat noin 40 prosenttia sekä Imatralla että Joensuussa, joissa kaupankäynti edeltäneiden viiden vuoden aikana väheni.

Myös keskineliöhintojen lasku kahdessa kyseisessä esimerkkikaupungissa hidastui aiemmasta tahdista.

Kauppa vilkastui eniten Pohjois-Pohjanmaalla

Maakunnittain mitattuna kauppamäärät lisääntyivät viidessä vuodessa eniten Pohjois-Pohjanmaalla, jossa kasvua oli yli 21 prosenttia. Toisena tullut Uusimaa jäi niukasti 20 prosentin rajan alle. Kolmanneksi voimakkainta kasvu oli Pohjanmaalla.

Voimakkainta laskua asuntokauppojen määrissä sen sijaan nähtiin Pohjois-Karjalassa, runsaat 10 prosenttia. Keski-Pohjanmaalla kauppamäärät vähenivät noin kahdeksan ja Etelä-Karjalassa noin neljä prosenttia.

OP:n kokoamat tiedot perustuvat Kiinteistönvälitysalan keskusliiton tilastoihin.