Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Ikääntyneiden parisuhdeväkivalta on yleinen tabu, Purra kertoo suunnitelmistaan, Yhdysvallat lähettää lisää joukkoja Afganistaniin

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Ikääntyneiden parisuhdeväkivalta on yleinen tabu

Parisuhdeväkivalta on ikääntyneiden suomalaisten parisuhteissa yleistä, mutta äärimmäisen vaiettua. On tyypillistä, että ikääntyneiden kokema parisuhdeväkivalta on jatkunut jopa vuosikymmeniä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kerrotaan.

Nuoremmat jäävät harvemmin väkivaltaiseen suhteeseen, ja he myös hakevat tilanteisiin apua ikääntyneitä herkemmin.

Toisinaan väkivalta alkaa vasta vanhemmalla iällä, Suvanto ry:stä kerrotaan. Tällöin taustalla voi olla esimerkiksi jokin aggressiivisuutta lisäävä sairaus tai eläköitymisen jälkeen lisääntynyt päihteiden käyttö.

Myös hyvin haastavan hoidettavan omaishoitaja saattaa esimerkiksi uupumisen seurauksena muuttua väkivaltaiseksi.

Vapaaehtoistoiminta on pitänyt pintansa korona-aikana

Vapaaehtoistyötä on tehty koronapandemian aikana suunnilleen yhtä paljon kuin pandemiaa edeltävänä aikana, ilmenee Kansalaisareena ry:n yhteistyökumppaneineen teettämästä kyselytutkimuksesta.

Taloustutkimuksen toteuttamaan kyselyyn vastasi viime maaliskuussa noin 1 100 yli 15-vuotiasta suomalaista.

Vastaajista lähes puolet kertoi tehneensä vapaaehtoistyötä viimeisen vuoden aikana. Vapaaehtoistyötä tehneiden osuus oli sama kuin ennen koronapandemiaa vuonna 2018.

Korona-aikana vapaaehtoistyön muodot ovat osin kuitenkin muuttuneet. Moni on halunnut avustaa esimerkiksi koronarokotuspisteissä ja tarjota asiointiapua riskiryhmään kuuluville ihmisille, kerrotaan Suomen Punaisesta Rististä. SPR on saanut korona-aikana toimintaansa paljon uusia vapaaehtoisia.

Tänään on luvassa ukkosia ja sateita

Tänään on luvassa sadekuuroja ja ukkosta suureen osaan maata, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan. Erityisesti maan eteläosassa ukkostaa ja sää on tuulinen. Pohjois-Lappi on ainoa alue, jonne povataan poutasäätä.

Päivälämpötila jää etelässä alle 20 asteen. Pohjoisessa lämpötila pysyttelee yli 10 asteen.

Maanantaina sää jatkuu epävakaisena eteläisessä Suomessa ja poutaisena pohjoisessa. Tiistaina etelästä saapuva matalapaine voi tuoda runsaita sateita ja kovia tuulia.

Riikka Purra kertoo suunnitelmistaan perussuomalaisten johdossa

Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Riikka Purra valottaa tänään suunnitelmiaan puolueen tulevaisuudesta.

Ensimmäisen kauden kansanedustaja Purra valittiin puheenjohtajaksi eilen selvin luvuin Seinäjoen puoluekokouksessa. Hän on aiemmin sanonut, ettei ole merkittävästi muuttamassa puolueen linjaa, kun on ollut jo sitä rakentamassa aikaisemmissa tehtävissään puoluetoimistolla. Purra sanoi eilen haluavansa kuitenkin kirkastaa puolueen sanomaa esimerkiksi maahanmuuttolinjausten osalta.

Purra pitää linjapuheensa puoluekokouksen päätteeksi.

Biden: Yhdysvallat lähettää lisää joukkoja Afganistaniin avustamaan vetäytymistä ja evakuointeja

Yhdysvallat on lähettämässä lisää joukkoja Afganistaniin tukemaan yhdysvaltalaisjoukkojen vetäytymistä sekä evakuointeja, sanoo presidentti Joe Biden .

Bidenin lausunnon mukaan Afganistaniin on määrä lähettää noin 5 000 sotilasta. Bidenin lausunnosta kertoo muun muassa uutiskanava CNN. Aiemmin on kerrottu, että sotilaita lähetetään 3 000.

Biden varoitti lisäksi ääriliike Talebania siitä, että Yhdysvallat vastaa sotilaallisesti, mikäli ääriliike uhkaa sen työntekijöitä tai intressejä.

Talebanit ovat vallanneet nopeasti liki koko Afganistanin sen jälkeen kun amerikkalaisjoukot aloittivat vetäytymisensä maasta toukokuun alussa. Viime päivinä ääriryhmä on vallannut keskeisiä kaupunkeja hallituksen joukoilta.

NYT: USA pyytänyt Talebania pysymään ulkona Kabulista evakuoinnin loppuun, Taleban vaatii ilmaiskujen lopettamista

Yhdysvaltain johtava neuvottelija Zalmay Khalilzad on pyytänyt Qatarin Dohassa käytävissä neuvotteluissa äärijärjestö Talebania pysyttelemään Afganistanin pääkaupungin Kabulin ulkopuolella siihen asti, että Yhdysvallat saa evakuointinsa päätökseen.

Asiasta kertoo Yhdysvaltain hallintolähde sanomalehti New York Timesille. Lähteen mukaan Taleban on esittänyt vastavaatimuksena, että Yhdysvallat lopettaisi ilmaiskut sen taistelijoita vastaan.

Taleban on vallannut useimmat Afganistanin suuret kaupungit, ja sen joukot ovat lähestyneet vauhdilla pääkaupunki Kabulia. Guardianin mukaan kaupungissa on ollut yöllä useiden tuntien sähkökatko.

Haitin maanjäristyksen kuolonuhrien määrä kasvanut yli 300:aan

Haitin maanjäristyksen kuolonuhrien vahvistettu määrä on kasvanut 304:ään, maan viranomaiset kertovat. Pelastustoimet järistysalueella ovat pahasti kesken.

Lauantaisen järistyksen voimakkuus oli 7,2, kertoivat Yhdysvaltain geologisia mittausasemia hallinnoivat viranomaiset. Sen keskus sijaitsi noin 160 kilometrin päässä maan pääkaupungista Port-au-Princesta.

Viranomaisten mukaan satoja ihmisiä on loukkaantunut ja satoja on edelleen myös kateissa. Paikallisten mukaan myös paljon koteja on tuhoutunut. (Lähde: AFP)

Japania piiskaavat poikkeuksellisen rajut rankkasateet - lähes kahdelle miljoonalle annettu evakuointikehotus

Japanissa lähes kahdelle miljoonalle ihmiselle on annettu korkeimman tason evakuointikehotus maata piiskaavien poikkeuksellisten voimakkaiden rankkasateiden vuoksi, kertovat Britannian yleisradioyhtiö BBC ja Japanin yleisradio NHK.

Japanin ilmatieteen laitos antoi korkeimman tason sadevaroituksensa useihin prefektuureihin, mutta varoitustasoa on nyt laskettu. Paikallisia kehotetaan silti olemaan varuillaan tulvien ja maanvyöryjen varalta.

Korkeimman tason evakuointikehotus koskee NHK:n mukaan yhä 1,8 miljoonaa ihmistä muun muassa Hiroshiman, Fukuokan ja Nagasakin prefektuureissa.

Norsunluurannikolla todettu ensimmäinen ebolatapaus liki 30 vuoteen

Länsi-Afrikan valtio Norsunluurannikko on todennut ensimmäisen ebolatapauksensa vuosikymmeniin 18-vuotiaalla naisella, joka oli saapunut maahan keskiviikkona naapurimaa Guinean puolelta.

Norsunluurannikon terveysministeri Pierre N'Gou Demba kertoi valtion RTI-televisiokanavalle, että kyseessä on eristetty, ulkomailta tullut yksittäistapaus. Potilas on tehohoidossa sairaalassa Abidjanin kaupungissa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan kyseessä on Norsunluurannikon ensimmäinen ebolatapaus sitten vuoden 1994. (Lähde: AFP)