Haavisto kertoi Ylelle Suomen sulkeneen Kabulin-suurlähetystön – Suomi laajentaa työntekijöiden evakuointeja Afganistanista 40 henkilöllä

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi illalla Ylen tv-uutisissa , että suomalaiset diplomaatit ovat yhä Kabulissa. Suomi ilmoitti sunnuntaina sulkevansa suurlähetystönsä Kabulissa ainakin tilapäisesti.

– Olemme tänään ilmoittaneet, että meidän suurlähetystömme ei enää anna huomisesta eteenpäin palveluja Kabulissa. Eli ainakin tilapäisesti joudumme sen turvallisuussyistä sulkemaan, Haavisto sanoi.

Haaviston mukaan suomalaisdiplomaatit ovat turvassa ja odottavat evakuointilentoja ja -koneita muiden kansainvälisten diplomaattien kanssa.

Kabulin suurlähetystö kehotti Twitterissä Afganistanissa olevia Suomen kansalaisia olemaan yhteydessä ulkoministeriön päivystyskeskukseen puhelimitse numeroon +358 9 1605 5555 tai sähköpostitse osoitteeseen paivystys.um@formin.fi.

Ensimmäisestä evakuointierästä tehty ratkaisuja

Hallitus päätti sunnuntaina iltapäivällä laajentaa evakuointeja Afganistanista 40 palkatulla entisellä ja nykyisellä työntekijällä perheineen. Kiintiö sisältää perheenjäsenet, ulkoministeriö kertoi.

Kyse on henkilöistä, jotka ovat pyytäneet Suomen valtiolta ottamista Suomeen. Ministeriö kertoi, että henkilöille myönnetään oleskelulupa ja ensi vaiheessa heidän vastaanotostaan huolehtii Maahanmuuttovirasto.

Hallitus päätti perjantaina, että Suomeen voidaan tuoda 130 Suomen, EU:n tai Naton palveluksessa ollutta perheineen. Yhteensä päätösten myötä Suomeen voidaan tuoda Afganistanista 170 henkilöä.

– Lähdimme ajatuksesta, että meillä on ensimmäinen erä, joka on selkeästi tiedossa ja joka on ollut tähän saakka palveluksessa, jonka osalta voidaan tehdä nopeitakin toimia, Haavisto sanoi aiemmin sunnuntaina pitämässään tiedotustilaisuudessa perjantaina kerrottuun kiintiöön viitaten.

"Tämä on tilanne, jossa raja on vedettävä jonnekin"

Haavisto kertoi, että ulkoministeriö on saanut valtavan määrän yhteydenottoja niiltä, jotka ovat tehneet yhteistyötä Suomen kanssa tai olleet Suomen palkkalistoilla vuosia sitten. Haaviston mukaan nykytilanteessa ulkoministeriöllä on rajoitetut mahdollisuudet antaa heille suojaa.

Haaviston mukaan sellaisten henkilöiden kohdalla, joilla on Suomen valtion jälkeen ollut jo toisia työsuhteita, voivat nämä myöhemmät työnantajat parantaa kyseisten henkilöiden turvallisuustilannetta.

– Tämä on tilanne, jossa raja on vedettävä jonnekin. Jos otetaan kaikki 20 vuoden aikana joko työsuhteessa tai alihankintasuhteessa Suomeen olleet, puhutaan sadoista ihmisistä plus heidän perheistään. Juuri nyt logistiset mahdollisuudet eivät anna mahdollisuutta näitä kaikkia auttaa.

Lauantaina ulkoministeriö ei ollut saanut tietoonsa kaikkia EU:n ja Naton työntekijöitä, jotka tullaan evakuoimaan Suomeen. Haavisto totesi sunnuntaina uskovansa, että asiaa saadaan vietyä eteenpäin ja painotti Suomella olevan erittäin hyvä yhteistyö Kabulissa sekä EU:n edustustoon että kriisinhallintaoperaation johdon kanssa.

"Voi olla päivien kysymys, milloin lentoliikenne Kabulin kentälle lakkaa"

Ministeri kehotti maassa matkustavia suomalaisia, jotka eivät ole tehneet matkustusilmoitusta, ottamaan yhteyttä ulkoministeriöön. Ulkoministeriö kehottaa suomalaisia hänen mukaansa poistumaan Afganistanista välittömästi.

Yhdysvalloilla on Haaviston mukaan vahva ote Kabulin lentokentästä, mutta ihmisten pääsy Kabuliin ja kaupungin sisällä liikkuminen on vaikeutunut, mikä voi vaikuttaa evakuointeihin. Sunnuntaina lentokentälle on laskeutunut vielä kaupallisia lentoja.

– Voi olla päivien kysymys, milloin lentoliikenne Kabulin kentälle lakkaa, Haavisto kuitenkin totesi viitaten nopeasti kiristyvään turvallisuustilanteeseen.

Presidentti Niinistö HS:lle: Afganistanin tilanteella tulee olemaan "hyvin pitkäaikaisia vaikutuksia" myös Eurooppaan

Afganistanin tilanteen nopea kehitys oli yllätys kaikille maan ulkopuolella, arvioi tasavallan presidentti Sauli Niinistö Helsingin Sanomille .

– Yleisesti tällä tulee olemaan hyvin pitkäaikaisia vaikutuksia maantieteellisesti varsin laajalle alueelle. Eurooppa mukaan lukien, Niinistö sanoo lehdelle.

Niinistö sanoo seuraavansa maan tilannetta tiiviisti yhdessä ulkoministeriön kanssa.

Hän ei kommentoi sitä, onko länsimaiden tekemä työ maassa valunut nyt hukkaan. Hänen mukaansa läsnäolo alueella on ollut yritys selvittää maan tilannetta.

– Afganistan on ollut yli vuosikymmenien ajan jatkuvien kriisien runtelema, Niinistö sanoo lehdelle.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut