Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Suomi ja kymmenet muut maat vetoavat Talebania päästämään Afganistanista pakenevat pois maasta, Yhdysvallat evakuoinut 500 suurlähetystön työntekijää Kabulista, joukkoja turvaamaan lentokenttää

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Suomi ja kymmenet muut maat vetoavat Talebania päästämään Afganistanista pakenevat pois maasta

Yli 60 maata Suomi mukaan lukien vetoavat äärijärjestö Talebania päästämään ulkomaalaiset ja maasta pois pyrkivät afganistanilaiset lähtemään Afganistanista. Asiasta uutisoivat useat kansainväliset mediat.

Yhdysvaltalaisen uutiskanava CNN:n mukaan yhteisessä lausunnossa vaaditaan pitämään Afganistanin tiet, lentokentät ja rajanylityspaikat auki.

Useissa medioissa tilannetta pääkaupunki Kabulin lentokentällä on kuvattu kaoottiseksi, kun ihmiset yrittävät päästä pois maasta.

Taleban saapui eilen Kabuliin. Sitä ennen maan presidentti Ashraf Ghani pakeni maasta.

Yhdysvallat evakuoinut 500 suurlähetystön työntekijää Kabulista, joukkoja turvaamaan lentokenttää

Yhdysvaltain sotilasvoimat on lennättänyt noin 500 suurlähetystön työntekijää pois Afganistanin pääkaupunki Kabulista, kertovat useat eri yhdysvaltalaismediat.

Uutiskanava CNN kirjoittaa, että Afganistanissa on yhä noin 4 000 suurlähetystön työntekijää, joista osa on Yhdysvaltain kansalaisia ja osa Afganistanin kansalaisia.

Yhdysvaltalainen sotilasviranomainen kertoo kanavalle, että 6 000 sotilaan tehtävänä tulee olemaan Kabulin lentokentän turvallisuus.

Äärijärjestö Taleban: "Sota on ohi"

Äärijärjestö Talebanin edustaja sanoo qatarilaisen televisiokanavan al-Jazeeran haastattelussa, että sota Afganistanissa on ohi. Lausunnoista uutisoi myös Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Talebanin edustaja Suhail Shaheen sanoo BBC:lle, että järjestö pyrkii rauhanomaiseen vallan vaihtumiseen.

BBC:n mukaan Talebanilla on hallussaan pääkaupunki Kabulin 11 alueen keskukset.

Kansainvälisten joukkojen tulisi jäädä Kabuliin, näkee presidentin entinen neuvonantaja

Afganistanin presidentin entinen neuvonantaja sanoo qatarilaiskanava al-Jazeeralle, että kansainvälisten joukkojen tulisi jäädä pääkaupunki Kabuliin.

Shafiq Hamdam näkee, että joukkojen tulisi jäädä varmistamaan, että äärijärjestö Taleban pitää kiinni lupauksistaan. Järjestö on muun muassa ilmoittanut haluavansa rauhanomaisen vallanvaihdon.

Hamdam sanoo kanavan lähetyksessä, että Talebanin täytyy pitää kiinni muun muassa tyttöjen koulutuksesta ja siitä, että naiset saavat jatkossakin tehdä töitä.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu keskustelemaan Afganistanin tilanteesta

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu tänään keskustelemaan Afganistanin tilanteesta. Kokous alkaa Suomen aikaa kello 17 Yhdysvaltojen New Yorkissa YK:n päämajassa.

Kokouksessa YK:n pääsihteeri Antonio Guterres antaa turvallisuusneuvoston jäsenille tilannekatsauksen Afganistanista.

Kokous järjestetään turvallisuusneuvoston kahden vaihtuvan jäsenmaan Viron ja Norjan pyynnöstä. (Lähde: AFP)

Nigeriassa tuhoisa liikenneonnettomuus, yli 20 kuoli

Nigeriassa 21 ihmistä kuoli sunnuntaina liikenneonnettomuudessa, paikallinen poliisi kertoo.

Onnettomuus sattui Jigawan osavaltiossa maan pohjoisosassa varhain sunnuntaiaamuna. Poliisi kertoi saaneensa Radabin kylästä ilmoituksen onnettomuudesta Gwaramin ja Basirkan välisellä tiellä.

Pikkubussi ja matkustajia kuljettanut kuorma-auto olivat pudonneet veden täyttämään rikkinäiseen siltarumpuun. Poliisin mukaan yksi matkustajista selvisi hengissä, mutta 21 sai surmansa. (Lähde: AFP)

Tutkija: Työelämässä yleistyy tapa hankkia tuloja useasta eri lähteestä

Työelämässä yleistyy tapa koota tulot useasta eri lähteestä, arvioi työelämätutkija Anu Järvensivu. Hän nimittää tätä työtapaa ansainnanyhdistämiseksi. Ansainnanyhdistäjät työskentelevät esimerkiksi koulussa tuntiopettajana ja yrittäjänä konsultin tehtävässä.

Heillä, jotka ovat lähteneet palkkatyöstä ja siirtyneet ansainnanyhdistäjiksi, on riskinä, että sosiaali-, työttömyys- ja eläketurva heikentyy tai jopa menetetään.

Tilanne on Järvensivun mukaan kahtalainen: toisaalta työllisten jatkuvaa oppimista halutaan tukea, toisaalta katkos työelämässä mielletään todella negatiiviseksi.

Tänään aiempaa poutaisempaa, iltapäivällä kuuroja maan keskiosiin

Sää on tänään viikonloppua poutaisempaa, kertoo Ilmatieteen laitos.

Aamulla suuressa osassa maata voi olla sumuista ja sadekuuroja voi tulla maan itäosissa. Iltapäivän aikana sade- ja ukkoskuuroja voi syntyä erityisesti maan keskivaiheille. Iltaa kohti lounaasta saapuu uusi sadealue kohti maan lounais- ja länsiosaa, josta se etenee kohti maan sisäosaa.

Lämpötila pysyttelee pohjoisessa alle 15 asteen, mutta muualla maassa 15–20 asteen välillä.

Medvedev iski Toronton Masters-turnauksen voittoon

Miesten maailmanlistan kakkospelaaja Daniil Medvedev iski sunnuntaina tenniksen Toronton Masters-turnauksen voittoon. Medvedev jyräsi loppuottelussa 6–4, 6–3 -voittoon yhdysvaltalaisesta Reilly Opelkasta.

Maailmanlistalla sijalla 32 oleva Opelka ei murtanut vastustajansa syöttöä kertaakaan.

Medvedeville kyseessä on uran neljäs Masters 1000 -tason turnausvoitto.

Ensi viikolla Medvedev jahtaa toista perättäistä Masters-voittoa Cincinnatin Masters-turnauksessa, jossa hän on jälleen ykkössijoitettu. (Lähde: AFP)