Näinkö miljonääriksi? Uusi rahapelitutkimus paljastaa voitollisimman tavan pelata – eniten riskiä ravipelaamisessa ottavat kolmekymppiset miehet

Uudessa rahapelitutkimuksessa selvitettiin muun muassa sitä, miten raveissa edellisen pelikerran voitot tai tappiot vaikuttivat seuraavaan pelikertaan. Paula Pohjamo
Tommi Salo

Tommi Salo

Kun satsaat rahapeleissä suuripanoksisen pelilapun ja jätät sen lähellä pelin sulkemisaikaa, todennäköisyydet voittoon ovat eniten puolellasi.

Tämä oli yksi keskeinen tulos, jonka nuorempi tutkija, YTM Tuomo Kainulainen havaitsi tutkiessaan, millaiset pelilaput ovat todennäköisimmin voitollisia. Pelinjättöajan ei itsessään havaittu ennustavan pelin voitollisuutta, kun taas suuri panos ennusti suurempaa todennäköisyyttä lapun voitollisuudelle.

Kainulainen analysoi tutkimuksessaan ravien verkkopelikäyttäytymistä mittaavaa yksilötason pelidataa tilastotieteellisten menetelmien avulla. Fintotolta (nykyinen Veikkaus) saatu aineisto kattoi 30 päivän periodin ravien verkkopelaajista elokuulta 2012. Aineisto käsitti kaikki pelaajien tilisiirrot ja vedot pelimuotoihin, joissa veikataan yhden lähdön tulojärjestystä.

Kainulaisen rahapelitutkimus osoitti myös, että suurinta riskiä ravipelaamisessa ottavat noin 30-vuotiaat miehet.

Lisäksi väitöstutkimuksessa tarkasteltiin sitä, kuinka edellisen pelikerran pelimenestys ennustaa aikaa seuraavaan pelikertaan.

Aineistosta havaittiin, että tappiollinen edellinen pelipäivä ennustaa pelaajan pysyvän noin neljänneksen kauemmin poissa totoamisesta verrattuna tilanteeseen, jos edellinen pelipäivä olisi jäänyt voitolle tai omilleen. Tutkimuksessa havaittiin vain pieniä eroja eri pelaajaryhmien suhtautumisessa edeltävään tappiolliseen pelipäivään.

Tutkimuksesta tiedottamisen yhteydessä nostettiin esille sekin, että rahapelaaminen on ristiriitainen hyödyke, joka tuottaa mielihyvää valtaosalle pelaajista. Kuitenkin pieni joukko pelaajista menettää pelaamisensa hallinnan, mistä aiheutuu heille kielteisiä vaikutuksia kuten velkaantumista tai muuta hyvinvoinnin laskua. Rahapelitutkimusta tehdäänkin yleisesti pelaamisen kielteisten vaikutusten ehkäisemiseksi. 

Kommentoi

Mainos: Länsi-Uusimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut