EU:n Borrell: Afganistanilaisten evakuoinnit mahdotonta saada päätökseen elokuun loppuun mennessä

Borrellin mukaan EU:n evakuointiponnisteluja hankaloittaa tällä hetkellä pääsy lentokentälle, jossa Yhdysvaltain ylläpitämät turvatoimet ovat äärimmäisen tiukat. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvaltain ja sen liittolaisten on mahdotonta evakuoida maiden palveluksessa olleet kymmenettuhannet afganistanilaiset työntekijät ja heidän perheensä elokuun loppuun mennessä, sanoo EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell.

Borrell arvioi, että Yhdysvallat saattaakin jatkaa evakuointeja Kabulin kentällä elokuun jälkeen, vaikka se on aiemmin asetettu turvaamisoperaation takarajaksi.

– He voivat muuttaa suunnitelmiaan. He haluavat evakuoida 60 000 ihmistä tästä hetkestä kuun loppuun mennessä. Se on matemaattisesti mahdotonta, Borrell sanoi uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Borrellin mukaan EU:n evakuointiponnisteluja hankaloittaa tällä hetkellä pääsy lentokentälle, jossa Yhdysvaltain ylläpitämät turvatoimet ovat äärimmäisen tiukat. Borrell kertoo EU:n valittaneen Yhdysvalloille lentokentän pullokaulasta ja toivoneen lisää joustavuutta lentokentällä.

EU:n palkkalistoilla olleista 400 afganistanilaisesta on evakuoitu tähän mennessä 150.

– Olen hyvin tietoinen siitä, että määrä on täysin riittämätön, Borrell sanoi.

EU:n ulkosuhdevastaavan mukaan EU-johtajien on jossain vaiheessa kokoonnuttava huippukokoukseen pohtimaan, miten kaoottiseen tilanteeseen ajauduttiin ja mitkä ovat jäsenmaiden seuraavat askeleet Afganistanin suhteen.

Kommentoi

Mainos: Länsi-Uusimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut