Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hypo: Asuntojen hinnat nousevat nopeammin kuin kymmeneen vuoteen – kuumimmilla alueilla myyjille kirjoitetaan jopa "rakkauskirjeitä"

Asuntojen hintojen noususta on tulossa tänä vuonna kovinta yli kymmeneen vuoteen, kertoo asuntoluotottaja Hypo asuntomarkkinakatsauksessaan. Hypon mukaan koko maassa asuntojen hinnat nousevat kolme prosenttia ja pääkaupunkiseudulla jopa 5,5 prosenttia.

Ensi vuodelle Hypo povaa koko maan osalta yhden prosentin ja pääkaupungin lähistöllä 3,5 prosentin hinnannousuja.

Nopeinta hintojen nousu on ollut tiiviisti rakennetuilla alueilla eteläisen Suomen suurimmissa kaupungeissa. Esimerkiksi Helsingin Sörnäisissä ja Punavuoressa hinnat ovat viidessä vuodessa nousseet yli neljänneksellä, eivätkä Turun ja Tampereen keskeiset alueet ole jääneet paljoa jälkeen.

Katsauksen mukaan osansa hintojen nousuun on poikkeuksellisen pitkään matalalla pysyneillä asuntolainojen koroilla samaan aikaan, kun palkat ovat parantuneet ja yleinen hintataso noussut.

– Tilanne näkyy asuntomarkkinoilla yhä suurempina asuntolainoina, mikä vauhdittaa miljoona-asuntojen kauppaa. Isokaan velka ei rasita, kun korot ovat matalat ja lainan reaaliarvo jopa laskee inflaation noustessa, kirjoittaa Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus katsauksessa.

"Rakkauskirjeet" tulleet eurojen ohelle

Osaltaan asuntomarkkinoiden kuumentumisesta kertovat Brotheruksen mukaan Suomessakin yleistyneet ilmiöt, kuten pyyntihinnan ylittävät kaupat ja tarjousten tekeminen asuntoa näkemättä. Lisäksi joillakin suosituimmilla alueilla halukkailta ostajilta on pyydetty erikseen "rakkauskirjeitä" eli perusteluja sille, miksi asunto pitäisi myydä juuri hänelle.

– Kandidaatin esittelyt ovat yleisiä vuokramarkkinoilla, mutta asuntokaupoilla eurot ovat ennen puhuneet korulauseiden sijaan, Brotherus kirjoittaa.