Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Viron riigikogu äänestää tänään uudesta presidentistä – kaksi kansanedustajaa tulee sairaalasta ambulanssilla äänestämään

Viro saattaa tänään saada uuden presidentin, jos maan parlamentissa eli riigikogussa syntyy riittävä enemmistö. Valituksi tulisi tuolloin Viron kansallismuseon johtaja Alar Karis, jolla on tukenaan 59 ääntä reformi- ja keskustapuolueen edustajilta.

Karis tarvitsee kuitenkin ääniä myös oppositiopuolueista, koska valintaan tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö, eli 68 ääntä.

Viron istuva presidentti Kersti Kaljulaid ei ole pääsemässä ehdolle, koska häntä tukevalla sosiaalidemokraattisella puolueella ei ole riittävästi kansanedustajia. Sosiaalidemokraatit ja Isänmaa-puolue ovat antaneet kansanedustajilleen vapaat kädet äänestyksessä, joka pidetään alkuiltapäivällä.

Kyseessä on suljettu lippuäänestys, joten ei ole varmaa, saako Karis riittävästi ääniä. Hallituspuolueet uskovat tarvittavan yhdeksän äänen löytyvän opposition riveistä, oppositiopuolueiden johto ei tähän usko. Riigikogun istunto alkaa Tallinnassa kello yhdeltä, mutta tulos selvinnee vasta arviolta neljältä iltapäivällä.

Jokainen ääni Karisin tueksi on tärkeä: Postimees-lehti kertoo myös kahden sairaalahoidossa olevan kansanedustajan, keskustan Marika Tuus-Laulin ja reformipuolueen Siim Kallasin, saapuvan äänestämään presidentistä. Ambulanssilla paikalle tuotavat edustajat äänestävät parlamentin luona, mutta sen ulkopuolella.

Jos valinta ei tänään onnistu, äänestää riigikogu kahdesti vielä huomenna. Asetelma ei kuitenkaan muuttune, sillä voittoon vaaditaan edelleen kahden kolmasosan enemmistö. Vaikka ehdokkaat asetetaan huomiseen äänestykseen uudelleen, ei muita ehdokkaita kuin Karis ole näköpiirissä.

Valinta voi siirtyä valitsijakokoukseen

Kansallismielinen ja oikeistopopulistinen Ekre on ilmoittanut, että sen kansanedustajat saattavat äänestää tyhjää. Puolueella ei ole riittävästi edustajia, jotta se voisi asettaa ehdolle oman miehensä, entisen puhemiehen Henn Polluaasin.

Kun Virossa järjestettiin presidentinvaalit viisi vuotta sitten, koko prosessi lukuisine kierroksineen kesti useita viikkoja ennen kuin Kaljulaid saatiin valittua. Jos riigikogu ei saa valintaa tehtyä, otetaan valintaa tekemään mukaan kuntien nimittämiä valitsijamiehiä. Yhteensä 208 kansanedustajan ja kuntien nimittämien valitsijoiden äänestyksessä voittoon riittää yli puolet äänistä.

Teoriassa nykyinen presidentti Kaljulaid voi tulla mukaan presidenttikisaan valitsijakokousvaiheessa. Valitsijakokouksen epäonnistuessa pallo palaa takaisin parlamenttiin.

Viron perustuslain mukaan presidenttiehdokkaan pitää olla vähintään 40-vuotias syntyperäinen Viron kansalainen. Presidentin tehtävä on enimmäkseen edustuksellinen. Hän edustaa Viroa ulkomailla, mutta vahvistaa myös parlamentin hyväksymät lait kotimaassa.