Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Yön uutiskooste | Yhdysvallat kertoo vetäytyneensä Afganistanista, Yhdysvalloissa ainakin kaksi kuollut Ida-hirmumyrskyssä, Viron parlamentti äänestää jälleen presidentistä

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon kertoo, että maan viimeiset joukot ovat vetäytyneet pois Afganistanista. Pentagon kertoi asiasta myöhään maanantai-iltana Suomen aikaa.

Yhdysvallat oli aiemmin ilmoittanut, että se vetäytyy Afganistanista 31. elokuuta mennessä.

Yhdysvaltojen armeijan kenraali Kenneth McKenzie kertoi, että viimeinen armeijan kuljetuskone nousi Afganistanin pääkaupungin Kabulin lentokentältä minuuttia ennen vuorokauden vaihtumista paikallista aikaa. (Lähde: AFP)

Biden kommentoi myöhemmin yhdysvaltalaisjoukkojen lopullista vetäytymistä Afganistanista

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden aikoo kommentoida paikallista aikaa tiistaina yhdysvaltalaisjoukkojen lopullista lähtöä Afganistanista. Valkoisen talon mukaan Bidenin on määrä puhua Suomen aikaa tänään illalla.

Biden sanoi lausunnossaan puhuvansa yhdysvaltalaisille siitä, miksi hän ei muuttanut päätöstään joukkojen vetämisen takarajasta 31. elokuuta mennessä.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon kertoi myöhään maanantai-iltana Suomen aikaa, että maan viimeiset joukot vetäytyivät pois Afganistanista ennen vuorokauden vaihtumista paikallista aikaa. Biden julkaisi lausuntonsa ilmoituksen jälkeen. (Lähde: AFP)

Yhdysvallat keskeyttää diplomaattisen läsnäolonsa Afganistanissa

Yhdysvallat siirtää diplomaattiset toimintansa Afganistanista Qatariin, kertoo Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken. Ulkoministerin mukaan diplomaattinen läsnäolo keskeytetään pääkaupunki Kabulissa ja siirretään Qatarin pääkaupunkiin Dohaan.

Blinken kertoi asiasta muutama tunti sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen viimeiset joukot olivat vetäytyneet Afganistanista.

Blinkenin mukaan Afganistaniin jäi viimeisen evakuointilennon jälkeen vielä noin sata Yhdysvaltojen kansalaista, jotka haluavat lähteä maasta. Ulkoministeri sanoi, että Yhdysvallat on sitoutunut auttamaan kaikkia kansalaisiaan, jotka haluavat lähteä. (Lähde: AFP)

Televisiokanavat vaihtavat paikkaa – teräväpiirtoversiot tulevat ennen perinteistä tarkkuutta

Kaapelitelevisioverkon kanavanumerot muuttuvat tänään niin, että televisiokanavien HD- eli teräväpiirtoversiot löytyvät jatkossa kanavaluettelosta ensimmäisenä, tiedottaa tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom. Perinteisen tarkkuuden Yle tv 1 -kanava siirtyy kanavapaikalle 21, ja muut perinteisen tarkkuuden kanavat sen perään.

Muutostyö alkaa kello kymmeneltä aamulla ja valmistuu saman päivän aikana. Muutostyössä mikään televisiokanava ei siis poistu valikoimasta, vaan perinteisen tarkkuuden ja HD-kanavat vaihtavat paikkaa.

Liikemies Peter Fryckman vaatii pääsyä Haagin välitystuomioistuimeen – käräjäoikeus antaa tänään ratkaisunsa

Helsingin käräjäoikeuden on määrä antaa tänään ratkaisunsa siitä, onko Suomen valtio antanut sitovan suostumuksen liikemies Peter Fryckmanin asian käsittelemisestä Haagin välitystuomioistuimessa.

Fryckmanin mukaan hänen ja Suomen valtion välillä on sitova suostumus siitä, että niin sanottujen Kouri-kauppojen veroseuraamuksia koskevat erimielisyydet ratkaistaan välimiesmenettelyssä Haagissa.

Fryckmanin mukaan entinen oikeusministeri Jari Lindström (ps., myöhemmin sin.) antoi keväällä 2017 suostumuksen asian viemiselle Haagiin. Valtion mukaan sitovaa suostumusta ei ole annettu.

Yhdysvalloissa ainakin kaksi kuollut Ida-hirmumyrskyssä

Yhdysvalloissa hirmumyrsky Idan aiheuttamien kuolemantapausten määrä on noussut kahteen, kertoo uutiskanava CNN. Louisianan osavaltion terveysviranomaiset kertoivat paikallista aikaa maanantaina, että yksi ihminen hukkui, kun hän yritti ajaa autollaan tulvaveden läpi.

Louisianan osavaltiossa yli miljoona asukasta on yhä ilman sähköjä. Sähköyhtiöiden mukaan korjaustöissä voi mennä paikoin useita viikkoja tai jopa kuukausi, kertoo CNN.

Sunnuntaina Yhdysvaltoihin iskenyt Ida vaimentui maanantaina ykköskategorian hurrikaanista trooppiseksi myrskyksi. Sunnuntaina Ida eteni voimakkaana, neloskategorian hurrikaanina.

Viron parlamentti äänestää jälleen presidentistä

Virossa parlamentti, riigikogu, äänestää jälleen tänään maalle uutta presidenttiä. Toistaiseksi ainoa presidenttiehdokas Alar Karis sai eilisessä ensimmäisessä äänestyksessä 63 ääntä. Se jäi viiden äänen päähän tarvittavasta 68 äänen enemmistöstä 101-paikkaisessa riigikogussa.

Tänään riigikogun ohjelmassa on kaksi äänestystä. Jos tarvittavaa kahden kolmasosan enemmistöä ei löydy, siirtyy presidentin valinta myöhemmin kokoontuvalle valitsijakokoukselle. Se koostuu kansanedustajien lisäksi Viron kuntien nimeämistä valitsijoista. (Lähteet: ERR ja BNS)

Toni Piispanen kelasi kultaa T51-luokassa 200 metrillä, teki uuden paralympiaennätyksen

Suomen Toni Piispanen on voittanut kultaa paralympialaisten ratakelauksen T51-luokassa 200 metrillä. Piispasen aika oli 36,81, mikä on uusi paralympiaennätys.

Kisassa sijoittui toiseksi Belgian Peter Genyn ja kolmanneksi Belgian Roger Habsch.

Piispasen mitali oli Suomen toinen Tokion paralympialaisissa. Aiemmin Marjaana Heikkinen voitti pronssia keihäänheiton F34-luokassa.

Piispanen on aiemmin voittanut kultaa vuoden 2012 Lontoon paralympialaisissa 100 metrin ratakelauksessa.

Emil Ruusuvuori selvitti 2,5 tunnissa tiensä Yhdysvaltain avointen 2. kierrokselle

Suomen Emil Ruusuvuori on voittanut tenniksen Yhdysvaltain avointen 1. kierroksen ottelun Puolan Kamil Majchrzakia vastaan. Ruusuvuori voitti erin 3–1 ja ottelu kesti kaksi ja puoli tuntia.

Suomalainen voitti ensimmäisen erän 6–4 ja toisen 6–2. Kolmannen erän vei Majchrzak 6–3, mutta ratkaisevan neljännen erän Ruusuvuori voitti 6–1.

2. kierroksen ottelussaan Ruusuvuori kohtaa voittajan ottelusta Roberto Bautista AgutNick Kyrgios. Espanjalainen Bautista Agut on maailman listalla sijalla 21 ja Australian Kyrgios 86. Ruusuvuoren sijoitus listalla on 66.

Yhdysvaltain avoimet on kauden neljäs grand slam -turnaus.

Tehottomuus vesitti Naisleijonien taistelun – Yhdysvallat loppuotteluun

Suomi on hävinnyt Yhdysvalloille maalein 0–3 jääkiekon naisten MM-kilpailujen välierässä. Viime kisojen finalistien kohtaamisessa Naisleijonat sinnitteli avauserän maalivahti Anni Keisalan johdolla ja loi muutaman maukkaan maalintekopaikan.

Alex Carpenter ja Abbey Murphy veivät toisessa erässä Yhdysvallat karkumatkalle. Päätöserässä Suomi sai mahdollisuutensa ylivoimalla, mutta Yhdysvaltojen maalivahti Nicole Hensley ei antautunut. Coyne Schofield niittasi loppulukemat tyhjään maaliin.

Suomi jatkaa pelejään Calgaryssa pelattavien MM-kilpailujen pronssiottelussa, jossa vastaan tulee Kanadalle 0–4 hävinnyt Sveitsi.

Jere Forsberg eteni paralympialaisten jousiammunnassa puolivälieriin

Suomen Jere Forsberg on selviytynyt Tokion paralympialaisten jousiammunnassa kahdeksan parhaan joukkoon. Forsberg voitti neljännesvälierissä Iranin Alisina Manshaezadehin pistein 145–143.

Forsberg kohtaa puolivälierissä Slovakian Marcel Pavlikin.

Forsberg voitti kultaa Lontoon paralympialaisissa 2012.