Oulun poliisi huolissaan mopomiiteistä, viime viikonloppuna nähtiin "joukkohurmoksen" kaltainen tilanne – poliisiautoa kivitettiin ja rekisterikilpi vietiin

Tänä kesänä mopomiiteissä on tapahtunut myös vakaviin loukkaantumisiin johtaneita liikenneonnettomuuksia. Arkistokuva. Maiju Manninen
Niklas Pelkonen

Niklas Pelkonen

Nuorten järjestämät "mopomiitit" huolettavat poliisia. Viime viikonloppuna monenlaisilla ajoneuvoilla liikkeellä olleiden nuorten tapaaminen äityi levottomaksi Oulun seudulla. Kempeleessä sekä Oulun Ruskossa ja Kaakkurissa järjestettyihin miitteihin kokoontui poliisin mukaan satoja osallistujia.

Tiedotteessa kerrotaan, että poliisi joutui puuttumaan nuorten käyttäytymiseen. Oulun seudun tapaamisissa havaittiin keulimista, kiihdyttelyä sekä lukuisia vaaratilanteita ja pieniä kolareita. Poliisin mukaan vastaavaa käytöstä on nähty aiemminkin nuorten miiteissä.

– Viime viikonloppuna erityisesti esille nousi kuitenkin välinpitämättömyys poliisin käskyjä ja kehotuksia kohtaan poliisin puuttuessa laittomaan toimintaan, tiedotteessa kerrotaan.

– Paikalla olleen poliisin mukaan kyseessä oli joukkohurmoksen kaltainen tilanne, jossa nuoret suurella porukalla uhittelivat poliisia vastaan.

Sekavassa tilanteessa kivitettiin poliisiautoa ja irrotettiin yhden poliisiauton rekisterikilpi.

Oulun valvonta- ja hälytysyksikön johtaja, ylikomisario Jyrki Kivirinta kuvailee asiaa erittäin vakavaksi. Kivirinta kertoo tiedotteessa, että jokaisen huoltajan on syytä puhua aiheesta nuorensa kanssa.

– Olkaa aidosti kiinnostuneita lapsenne mopoilusta eli kyselkää lapselta moposta ja testatkaa mopoa, vetoaa liikenneyksikön johtaja, komisario Pasi Rissanen tiedotteessa.

– Jarrujen ja valojen toiminta on helppo käydä läpi. Renkaiden kunto on nopea tarkastaa. Kysykää myös mopon mahdollisesta virityksestä, Rissanen muistuttaa.

Kesän aikana miiteissä on tapahtunut vakaviin loukkaantumisiin johtaneita liikenneonnettomuuksia.

– "Miitit" ovat hyviä tapahtumia, jos siellä muistetaan noudattaa lakia ja järjestystä, tiedotteessa kuvaillaan.

– Mutta siinä vaiheessa, kun ajokäyttäytymisellä vaarannetaan oma tai muiden paikalla olijoiden turvallisuus, tai uhitellaan poliisille ja rikotaan toisten omaisuutta, ei tapahtuma ole enää kenellekään turvallinen.

Poliisi korostaa tiedotteessaan, että kyse ei ole heidän taholtaan "kiusanteosta" eikä "harrastuksen tahallisesta haittaamisesta". Oulun poliisi kertoo näkyvänsä myös jatkossa kyseisissä tapahtumissa ennaltaehkäistäkseen rikoksia ja häiriöitä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut