Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Venezuelan hallinto ja oppositio ottivat askeleen kohti sopua – isoja asioita vielä ratkomatta

Venezuelan hallitus ja oppositio löysivät maanantaina yhteisen sävelen kahdessa asiassa ja ottivat näin varovaisen askeleen kohti pitkän poliittisen kriisin mahdollista selviämistä.

Kaksi "osittaista sopimusta" allekirjoitettiin sen jälkeen kun presidentti Nicolas Maduron ja oppositiojohtaja Juan Guaidon edustajat saivat päätökseen neljän päivän neuvottelut Meksikon pääkaupungissa Mexicossa Norjan välittäminä. Kumpikaan johtaja ei ollut itse läsnä neuvotteluissa.

Osapuolet sopivat uuden tapaamisen syyskuun loppuun. Oleellisia asioita esimerkiksi vaaleista ja pakotteista on edelleen ratkomatta.

Nyt sopimukset kattavat muun muassa koronaviruspandemiaan liittyvän toiminnan ja humanitaarisia seikkoja sekä Venezuelan kannan kiistellyn raja-alueen tilanteeseen.

Sopimuksessa kumpikin puoli sitoutui muun muassa nimeämään kolme edustajaa uuteen sosiaaliturvasta vastaavaan elimeen. Lisäksi osapuolet ovat yhtä mieltä siitä, että Venezuelalla on "historiallinen ja kiistämätön" oikeus Guyanan hallitsemaan Esequiban alueeseen, josta on kiistelty jo vuosisadan verran.

Asialistalla ei ole Maduron eroa

Maduro kuvaili neuvottelutulosta "menestyksekkääksi venezuelalaisille". Guaido puolestaan sanoi, että edistys humanitaarisissa asioissa auttaa pelastamaan ihmishenkiä.

Neuvotteluissa on seitsemän kohdan asialista, johon kuuluvat muun muassa poliittiset oikeudet ja pakotteiden lievittäminen. Maduron eroa ei listalla ole. Noin 60 maata pitää Guaidoa Venezuelan presidenttinä.

Suurin oppositioliittouma ilmoitti viime viikolla, että se päättää kolme vuotta kestäneen vaaliboikottinsa ja aikoo osallistua marraskuussa järjestettäviin vaaleihin, joissa valitaan pormestareita ja kuvernöörejä.

Kiistan osapuolten aiemmat neuvottelut ensin Dominikaanisessa tasavallassa vuonna 2018 ja sitten seuraavana vuonna Barbadoksella päättyivät tuloksettomina.