Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nokian toissa kesän kuolonkolarin nuorelle kuskille vaaditaan kuudesta yhdeksään vuotta vankeutta – syyttäjän mukaan mies veti käsijarrusta 120 kilometrin tuntivauhdissa

Syyttäjä vaatii käräjäoikeutta tuomitsemaan Nokian turma-auton kuljettajan vähintään kuuden ja enintään yhdeksän vuoden vankeuteen teon tahallisuusasteesta riippuen. Ulosajossa viime vuoden elokuussa kuoli kolme nuorta.

Syyttäjä katsoo, että mies tappoi tahallisesti kolme kuljettamassaan autossa ollutta nuorta ajettuaan ulos tieltä. Kolarissa kuoli kaksi vuonna 2002 syntynyttä tyttöä ja vuonna 2003 syntynyt poika. Haastehakemuksen mukaan kahdella kyydissä olleista nuorista ei ole ollut turvavyötä käytössä, mutta apukuljettajan paikalla olleella nuorella oli turvavyö.

Käräjäoikeudelle toimittamassaan kirjallisessa vastauksessa mies kiistää ajaneensa autoa ulosajon aikaan.

Tekoaikaan 17-vuotias mies ajoi syyttäjän mukaan ulosajohetkellä vähintään 120 kilometrin tuntivauhtia veressään liki 1,7 promillea alkoholia. Syyttäjän mukaan mies oli humalassa lähtiessään kuljettamaan autoa ja nautti lisää alkoholia ajomatkan aikana.

– Ennen ulosajoa ajonopeus on ollut ainakin 170 kilometriä tunnissa ja ulosajon aikaan vähintään 120 kilometriä tunnissa. Tekoaikana tien pinta on ollut paljas ja kuiva, haastehakemuksessa sanotaan.

Haastehakemuksessa kerrotaan, että mies myös kuvasi ajon aikana videoita ja kirjoitti viestejä puhelimella. Auto myös kulki osittain vastaantulevien kaistalla, syyttäjä katsoo.

Syyttäjä perustelee vaatimustaan tuomita syytetty taposta sillä, että kuljettajan on tekoaikana pitänyt tai tämän on täytynyt pitää varsin todennäköisenä, että vahvassa humalassa kovaa ylinopeutta ajaminen johtaa todennäköisesti ulosajoon ja siten autossa olevien kuolemaan.

Syyttäjä: Puuhun osunut auto repeytyi kahtia

Haastehakemuksen mukaan syytetty mies veti käsijarrusta 120 kilometrin tuntivauhdissa.

– Auto on (syytetyn) käytettyä käsijarrua kulkenut penkereellä ainakin osittaisessa sivuluisussa ja osunut oikea kylki edellä puuhun, joka on katkennut, haastehakemuksessa sanotaan.

– Puuhun osuman seurauksena auto on suuresta nopeudesta ja osumakohdasta johtuen mennyt kahtia ja auton takapenkki on sinkoutunut eteenpäin toiseen puuhun.

Syyttäjän mukaan mies ei ulosajossa painanut jarrua. Syyttäjän mukaan kyydissä olleet kolme nuorta kuolivat välittömästi. Haastehakemuksessa sanotaan, että kuljettaja selvisi vähillä vammoilla, koska osumakohta puuhun oli auton oikealla puolella ja turvatyyny laukesi suojaamaan kuljettajaa.

Syyttäjä hakee miehelle tuomiota kolmesta nuorena henkilönä tehdystä taposta tai vaihtoehtoisesti kolmesta törkeästä kuolemantuottamuksesta nuorena henkilönä. Lisäksi miestä syytetään törkeästä rattijuopumuksesta nuorena henkilönä sekä törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta nuorena henkilönä.

Syytetty kiistää ajaneensa autoa ulosajohetkellä

Käräjäoikeudelle toimittamassaan kirjallisessa vastauksessa mies myöntää syytteen törkeästä rattijuopumuksesta. Hän sanoo ajaneensa autoa aiemmin, mutta kiistää olleensa kuljettajana ulosajon aikaan. Näin ollen hän kiistää syytteet tapoista ja törkeistä kuolemantuottamuksista sekä törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Poliisin esitutkintamateriaalista selviää, että syytetty vetosi aiemmin kuulusteluissa muistamattomuuteensa tapahtumien ja sosiaalisessa mediassa julkaistun materiaalin osalta. Syytetyn mukaan muutkin autossa olleet tiesivät hänen puhelimensa koodin.

Kuulusteluissa syytetylle näytettiin video, joka oli poliisin mukaan kuvattu syytetyn puhelimella ja julkaistu hänen sometilillään. Videoon on kirjoitettu teksti "mä tapsn itteni" ja videolla auton nopeusmittari näyttää vauhtia olevan yli 170 kilometriä tunnissa.

Poliisin mukaan syytetyllä ei myöskään ollut turvavyötä ajaessaan. Tämän vuoksi poliisi epäili, että syytetty olisi ajanut auton tarkoituksellisesti ulos tieltä.

– En ole itsetuhoinen, haluan elää, en osaa sanoa miksi auto on mennyt ojaan tai mikä onnettomuuden on aiheuttanut. Mielestäni on hyvin itsekästä tehdä itsemurha siten, että liittäisi siihen jotain muita henkilöitä. En ollut autossa olleiden kanssa riidoissa enkä missään nimessä olisi halunnut heidän kuolevan, syytetty vastasi esitutkintamateriaalin perusteella.

– En osaa sanoa kuka on kirjoittanut mä tapsn itteni. Minulla ei ole mitään muistikuvaa siitä eikä mitään syytä, miksi minä olisin kirjoittanut sellaista.

Syyttäjä vaatii tahallisista henkirikoksista yhdeksän vuoden vankeutta

Syyttäjä vaatii pian 19 vuotta täyttävälle miehelle yhdeksän vuoden vankeusrangaistusta, jos tämä tuomitaan tahallisista henkirikoksista. Jos mies sen sijaan tuomitaan törkeästä huolimattomuudesta tehdyistä törkeistä kuolemantuottamuksista, on hänet syyttäjän mukaan tuomittava kuuden vuoden vankeusrangaistukseen.

Poliisin esitutkinnan valmistuttua juttu siirtyi syyttäjälle epäillyn kolmen tapon sijaan epäiltynä kolmena törkeänä kuolemantuottamuksena. Syyttäjä päätyi kuitenkin syyteharkinnassa siihen, että kyse oli kolmesta tahallisesta henkirikoksesta.

Itsetuhoisiin ajatuksiin tai muuhun pahaan oloon voi hakea apua ympäri vuorokauden Kriisipuhelimesta, jonka numero on 09 2525 0111. Lisäksi arkisin klo 9 - 15 apua saa Surunauha ry:n numeroista 044 751 9916 ja 044 977 9428.