Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus jatkaa keskeytyneitä budjettineuvotteluja siitä, mihin ne jäivät ennen keskustan ja vihreiden kahdenkeskisiä neuvotteluita – päästövähennyksiä koskevasta pattitilanteesta ei päästy eteenpäin

Hallituksen on tarkoitus tänään aamupäivällä jatkaa umpisolmuun ajautuneita budjettineuvotteluita. Neuvottelut piti saada päätöksen jo eilen, mutta ne keskeytyivät kiistaan päästövähennyksistä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) teki keskiviikkona poikkeuksellisen liikkeen ja jätti keskustan ja vihreät ratkomaan päästövähennyskiistaa keskenään. Puolueiden oli Marinin mukaan löydettävä ratkaisu torstaiaamuun mennessä.

Hallituslähteistä kuitenkin kerrotaan STT:lle, että kahdenkeskisissä neuvotteluissa ei saavutettu keskiviikkona edistystä ja että "pallo on nyt pääministeri Marinilla". Tänään budjettineuvottelut jatkuvat siis hallituspuolueiden puheenjohtajien voimin pitkälti siitä, mihin ne keskiviikkona ennen kahdenkeskisiä neuvotteluja päättyivät.

Puoluejohtajat kokoontuvat Säätytalolle kello 10.30.

Yhteisymmärrystä ei löytynyt

Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen kertoi illalla kello kymmenen jälkeen MTV:lle , että keskusta oli jättänyt kompromissiesityksen vihreille.

– Olemme neuvotelleet kokonaisuudesta, jolla olemme saamassa yli 11 miljoonan tonnin päästövähennykset, itse asiassa enemmän kuin hallitusohjelmassa on sovittu. Nyt olemme neuvotelleet yhdestä yksityiskohdasta, joka hiertää, Honkonen sanoi MTV:lle.

Vihreiden ympäristöministeri Krista Mikkonen puhui STT:lle eri sävyssä illalla yhdentoista aikaan.

– Neuvottelut ovat loppuneet, keskusta lähti neuvotteluista pois. Meillä olisi ollut vielä valmiutta käydä keskusteluja. Meillä oli siinä eri esityksiä pöydällä illan aikana, mistä meillä olisi ollut halu keskustella niin, että me löydettäisiin semmoinen kokonaisuus, jossa ilmastopaketti on uskottava. Mutta emme löytäneet yhteisymmärrystä, Mikkonen kommentoi STT:lle.

Mikkonen sanoi Twitterissä , että vihreät olivat valmiita neuvottelemaan "vaikka läpi yön".

– Toimme pöytään monia eri aihioita. Valitettavasti keskusta poistui neuvotteluista, Mikkonen tviittasi.

Keskusta toi Sipilän ratkomaan ilmastojuntturaa

Keskustan puolelta kiistan ratkomista johti entinen pääministeri Juha Sipilä, vihreiden puolelta ympäristöministeri Mikkonen. Yhteisymmärrystä ei kuitenkaan löytynyt.

Keskiviikkona hallituksessa näytti olevan kiistaa jopa siitä, mistä tarkalleen ottaen on kiistaa. Marinin mukaan käytännössä kyse oli noin 0,2 megatonnin (0,2 miljoonan tonnin) kokoisesta erosta.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo puolestaan sanoi, että näkemyserossa ei ole kyse 0,2 megatonnista vaan koko ilmastopaketin uskottavuudesta.

Ohisalon mukaan erimielisyyksissä on kyse siitä, miten taakanjakosektorilla löydetään tarpeeksi toimia, jotta päästöt vähenevät.

– Kokonaisuuden pitää olla uskottava, tieteeseen ja tutkimukseen pohjaava.

Hallitus on sitoutunut päättämään tarvittavat lisätoimet, jotta hiilineutraalius toteutuisi eli päästöt ja nielut olisivat yhtä suuret vuoteen 2035 mennessä. Tavoitteen saamiseksi päästöjä pitää vähentää vielä 11 miljoonaa tonnia. Kiista koskee sitä osuutta, joka pitäisi saada taakanjakosektorilta eli esimerkiksi liikenteen, maatalouden ja teollisuuden päästöistä. Tämän osuuden on arvioitu olevan reilut viisi miljoonaa tonnia.

Ministereiden mukaan muutoin budjetti on hyvällä mallilla

Sekä valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) että Marinin mukaan budjettivalmistelu on muutoin hyvällä mallilla valtion menojen ja tulojen osalta.

Ensi vuoden rahankäytöstä oli hallituksessa pitkälti yhteisymmärrys jo riihen alkaessa.

Lisäksi verotusta koskevat kysymykset on jo pitkälti sovittu. Uusia verotuloja haetaan muun muassa kaivoslaista, mutta STT:n tietojen mukaan tarkempi malli on yhä auki. Sen sijaan SDP:n ja vasemmistoliiton kannattama lähdevero ei ole tiettävästi etenemässä.

Nopeasti vaikuttavista työllisyystoimista hallitus on tiettävästi ottamassa käyttöön ainakin lupaprosessien sujuvoittamisen.