Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Orpo pitää selvänä, että seuraava hallitus joutuu leikkaamaan – Purra: Sipilän kauden kiky kalpenee vaikeiden päätösten rinnalla

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan on selvää, että seuraava hallitus joutuu tekemään leikkauksia.

– Vasemmistohallituksessakin tiedetään, että nämä kulutusjuhlat loppuvat jossain vaiheessa, Orpo sanoi Politiikan toimittajien yhdistyksen tilaisuudessa tiistaina.

Myös perussuomalaiset uskoo, että seuraava hallitus joutuu tekemään vaikeita päätöksiä.

– Uskoisin jopa, että (Juha) Sipilän kauden kiky jää kalpenemaan näiden rinnalla, sanoi perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra.

Orpo kritisoi hallituksen budjettiriihessä tekemiä päätöksiä velanotosta.

– Se, että hallitus ottaisi lähes seitsemän miljardia velkaa, sitä me vastustamme, näin ei pidä toimia. Näyttää siltä, että hallituksella on valtiovarainministeriössä ollut rahaa kaikkeen, mitä joku on pyytänyt, Orpo sanoi.

Korjausliikkeen kokoomus aloittaisi lisäämällä tuloja, lisäämällä työtä suomalaisille ja alentamalla veroja, jotta ei tarvitsisi leikata kaikkein tärkeimmistä menoista ainakaan. Orpon mielestä säästöjä löytyisi myös tekemällä asioita järkevämmin ja paremmin, pienellä rahalla. Kokoomus olisi myös valmis harkitsemaan työttömyysturvan porrastamista.

Purra: Asumistukimenot ovat poskettomat

Yksittäisistä menokohteista molemmat puheenjohtajat nostivat esille asumistukimenot ja kauhistelivat niiden suuruutta.

– Asumistukimenot ovat poskettomat, ja hyvin pitkälle ne johtuvat siitä, että meillä on epämarkkinamaisesti toimiva vuokrauskenttä. Nimenomaan Kojamon kaltaiset veroparatiisiolosuhteissa toimivat yhteisöt ovat yksi selitys tälle, Purra sanoi.

Hänen mukaansa ongelmaa ei kuitenkaan ratkaistaisi leikkaamalla asumistukea, sillä siitä seuraisi se, että jostakin muualta pitäisi saada saman verran, toimeentulotuesta tai muualta.

– Se, mihin pitäisi kiinnittää huomiota, on sosiaaliturvan ja matalimpien palkkojen välinen yhteys, erityisesti kalliin asumisen alueella. Ratkaisumme asiaan on, että verotusta pitäisi alentaa, jolloin palkka kilpailee paremmin sosiaaliturvan kanssa.

Perussuomalaiset eivät Purran mukaan kannata sosiaaliturvan leikkauksia ratkaisuna talousongelmiin. Purran mukaan esimerkiksi julkisen sektorin tiivistämisellä niistä tehtävistä, jotka eivät ole kaikkein tärkeimpiä, olisi saatavissa säästöjä.

Kiistaa työperäisestä maahanmuutosta

Väittely työperäisestä maahanmuutosta kävi kiivaana oppositiojohtajien välillä. Orpo ihmetteli, mistä perussuomalaiset saisi työvoimapulasta kärsiville aloille, kuten teollisuuteen, palvelualoille ja sosiaali- ja terveyspalveluihin työntekijöitä, jos puolue ei hyväksy työperäistä maahanmuuttoa.

Purran mukaan hoitajapula ei ratkea maahanmuutolla.

– On karmeaa ylenkatsetta meidän hoitajiamme kohtaan väittää, että työvoimapula johtuu siitä, että suomalaiset eivät yhtäkkiä haluaisi tehdä näitä töitä. Oletteko te kuulleet siitä, että palkkatasossa, työn kuormittavuudessa on joitain ongelmia? Näiltä aloilta pakenee ihmisiä pois, koska he eivät jaksa tehdä sitä ja palkka ei vastaa sitä työtä, Purra vastasi.

Hänen mukaansa tässä taloustilanteessa palkkoja ei kuitenkaan ole mahdollista korottaa.

Orpo sanoo tunnistavansa ongelmat, jotka liittyvät sosiaali- ja terveysalalla työn kuormittavuuteen ja työssä jaksamiseen. Orpon mukaan työperäistä maahanmuuttoa silti tarvitaan, jos halutaan huolehtia suomalaisesta hyvinvoinnista, sillä väki vanhenee.

Puolueita erottaa myös huonosti yhteensovitettavat näkemykset esimerkiksi EU-politiikasta. Orpo tiivisti debatissa, että suurin ongelma on perussuomalaisten suhtautuminen kansainvälisyyteen ja EU-yhteistyöhön.

Asiakysymykset ratkaisevat hallitusyhteistyöhalun

Vuonna 2017 kokoomus ei nähnyt edellytyksiä jatkaa yhteistyötä entisen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon johtaman puolueen kanssa. Hallitusyhteistyöhalukkuudesta Purran johtaman puolueen kanssa Orpo totesi nyt, että kyseessä on ennen kaikkea asiakysymys.

– Nyt kun Purra on aloittanut, totta kai seurataan mielenkiinnolla sitä, millaiseksi puolue kehittyy ja millaista poliittista linjaa se edustaa.

Purrakin totesi, että perussuomalaiset suhtautuu mahdolliseen hallitusyhteistyöhön kokoomuksen kanssa varsin pragmaattisesti.

– Aivan kuten Petteri tässä totesi, mekin lähdemme asialinjalta.