Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Yhdysvallat poistaa 1,5 vuoden ajan voimassa olleen maahantulokiellon kaikilta rokotetuilta lentomatkustajilta

Yhdysvallat poistaa koronarokotettujen lentomatkustajien matkustusrajoitukset, Valkoinen talo kertoo. EU-kansalaisiin kohdistuneen puolentoista vuoden maahantulokiellon päättymisestä kertoivat aiemmin useat kansainväliset mediat viranomaislähteisiin viitaten.

Presidentti Joe Bidenin hallinnon koronakoordinaattori Jeffrey Zients kertoi toimittajille uutistoimisto AFP:n mukaan, että muutos astuu voimaan marraskuun alussa ja koskee maailmanlaajuisesti kaikkia lentomatkustajia.

Virallinen tieto ei ollut vielä tavoittanut Suomen Washingtonin-suurlähetystöä, kun STT tiedusteli asiasta ensitietojen jälkeen. Suurlähetystön lehdistöneuvos Pasi Rajala kertoo, että Suomi on osana EU:ta lobannut vahvasti rajoitusten purkamisen puolesta.

– Rajoitukset ovat ihan oikeasti olleet tiukkoja. Tavallisella matkustajalla on ollut vaikeuksia päästä maahan riippumatta siitä, onko tärkeää asiaa vai ei, Rajala sanoo.

Rajala kertoo, että tilanne on vaikuttanut esimerkiksi perhesuhteiden hoitoon, liiketapaamiset ovat olleet hankalia, eivätkä esimerkiksi vaihto-opiskelijat ole päässeet maahan aloittamaan opiskeluaan.

– Meillekin on tullut paljon yhteydenottoja ja pyydetty apua, mutta vaikutusmahdollisuudet ovat toki olleet vähäiset. Yhdysvallat päättää itse, ketä ottaa maahan. On ollut monenlaisia tarinoita, mutta en mene yksittäisten ihmisten tilanteisiin.

Maahantulon edellytyksenä täysi rokotussarja

Ulkomaalaiset pääsevät jälleen matkustamaan Yhdysvaltoihin marraskuussa, jos he ovat saaneet täyden rokotussarjan. Tämän lisäksi heillä pitää olla enintään kolme päivää aiemmin saatu negatiivinen koronatestitulos.

Vielä ei ole varmaa, vaaditaanko matkustajilta ainoastaan Yhdysvalloissa hyväksyttyjä koronarokotteita.

Matkustus on kuitenkin yhä rajoitettu maarajoilla, eli muutoksia Kanadan ja Meksikon suunnalta tulevan ajoneuvoliikenteen rajoittamiseen ei tule. Yhdysvaltalaiset, jotka eivät ole täysin rokotettuja, pääsevät yhä maahan, jos heillä on enintään päivää aiemmin saatu negatiivinen testitulos.

Maahantulokielto astui voimaan edellisen presidentin Donald Trumpin kaudella maaliskuussa 2020. Nykyinen presidentti Biden jatkoi rajoitusten voimassaoloa jälleen tammikuussa. Tähän mennessä vain Yhdysvaltain kansalaiset, maassa pysyvästi asuvat sekä erityisviisumin saaneet ulkomaalaiset ovat saaneet matkustaa Yhdysvaltoihin useimmista Euroopan maista.

"Tätä on toivottu ja osattu odottaa"

Lentoyhtiö Finnairilla tieto matkustusrajoitusten lieventämisestä otetaan ilolla vastaan. Finnairin suorat lennot Suomesta Yhdysvaltoihin olivat koronapandemian vuoksi noin vuoden tauolla, mutta lentoja jatkettiin viime kesäkuussa.

– Siellä on liikennettä molempiin suuntiin, esimerkiksi Yhdysvalloissa asuvia suomalaisia on tullut kesällä Suomeen ja sitten matkustanut takaisin kotiinsa, Finnairin viestintäjohtaja Päivyt Tallqvist kertoo STT:lle.

Aluksi lennettiin muutaman kerran viikossa New Yorkiin, mutta nyt sinne lennetään jo päivittäin. Lisäksi talvikaudella lennetään kolme kertaa viikossa Los Angelesiin ja Chicagoon ja kesken kauden alkavat lennot myös Miamiin. Uutta on, että Finnair lentää Helsingin lisäksi Yhdysvaltain kohteisiin myös Arlandasta Ruotsista.

Tallqvistin mukaan Yhdysvaltain päätös ei tullut aivan yllätyksenä.

– Toki sitä on toivottu ja osattu myöskin odottaa, että se tässä jossain kohtaa syksyä tulee.

Tallqvist kertoo, ettei päätös ainakaan heti vaikuta Finnairin lentojen määrään, mutta tilannetta ja kysynnän kehittymistä seurataan. Tähän saakka koneissa on vielä ollut tilaa.

Korona-aikana lentoliikennettä on arvioitu kuukausittain, kun aiemmin lennot julkistettiin noin vuodeksi eteenpäin ja päivitettiin pariin otteeseen. Tallqvistin mukaan nyt pyrkimyksenä oli julkistaa talvikaudelle sellainen liikenneohjelma, johon asiakkaat voivat luottaa.

– Tämän talven liikenneohjelma, siitä lähdetään, että ne lennetään. Mutta jos meillä on tarvetta tuoda esimerkiksi lisää lentoja, niin sitten arvioidaan sitä kysynnän mukaan. Meillä on kyllä semmoista joustavuutta ja kykyä tarvittaessa lisätä lentoja, mutta tässä vaiheessa on vielä liian aikaista lähteä sitä arvioimaan. Nyt olemme erittäin iloisia tästä positiivisesta uutisesta.

Tallqvist muistuttaa, että matkalle lähtevän vastuulla on tarkistaa kunkin kohdemaan viranomaisvaatimukset.

– Toki itsekin viestimme siitä, mutta aina kannattaa tarkistaa ne kohteen vaatimukset, kun matkaa suunnittelee, niin osaa varautua oikeilla dokumenteilla matkaan.

---

Juttua korjattu klo 20.17: Finnair lentää jo nyt New Yorkiin päivittäin, ei vasta talvikaudella. Lähteenä myös uutistoimisto AFP.