Syöpägeenillä rintasyöpää vastaan – Helsingin yliopiston johtamalle hankkeelle 5 miljoonan dollarin rahoitus

Syöpää aiheuttavat geenimuutokset aiheuttavat syöpäsoluissa haavoittuvaisuuksia, joihin syöpälääkkeillä voidaan iskeä. Jussi Nukari / LEHTIKUVA

Minja Viitanen / STT

Helsingin yliopisto johtaa tutkimushanketta, jonka tavoitteena on luoda levinneeseen rintasyöpään uusia hoitoja. Yhdysvaltain puolustusministeriö on myöntänyt rintasyöpätutkimusohjelmastaan tutkimushankkeelle 5,2 miljoonan dollarin rahoituksen. Asiasta kertoo Helsingin yliopisto.

Hoitoa levinneeseen rintasyöpään kehitetään MYC-syöpägeenin aiheuttamista haavoittuvuuksista.

Hankkeen tarkoituksena on viedä laboratoriossa vahvistetut tutkimustulokset myöhemmin kliinisiin tutkimuksiin, joissa hoitoja tutkitaan MYC-positiivista, aggressiivista ja vaikeahoitoista rintasyöpää sairastavilla potilailla, kertoo Kalifornian yliopiston professori ja syöpälääkäri Andrei Goga tiedotteessa.

Rintasyöpään ku olee 900 ihmistä vuodessa

Syöpää aiheuttavat geenimuutokset aiheuttavat syöpäsoluissa haavoittuvaisuuksia, joihin syöpälääkkeillä voidaan iskeä. Rintasyövän yliaktiivinen MYC-syöpägeeni ohjelmoi solut kasvamaan hallitsemattomasti, mutta samalla se saattaa syöpäsolut alttiiksi lääkeaineille.

– Hienoa, että tätä tärkeää aihetta tutkitaan ja etsitään uusia hoitoja levinneeseen rintasyöpään. Hyvästä ennusteesta huolimatta rintasyöpään kuolee Suomessa 900 henkilöä vuodessa, kertoo Rintasyöpäyhdistys Europa Donna Finland ry:n toiminnanjohtaja Anu Niemi tiedotteessa.

Hankkeen vetäjä ja Helsingin yliopiston tutkimusjohtaja Juha Klefström iloitsee hankkeen saamasta rahoituksesta.

– On hienoa huomata, että kun Suomessa usko tutkimuksen voimaan ja rahoituksen merkitykseen horjuu, niin saimme Yhdysvaltain ratsuväen apuun tukemaan tätä merkittävää syöpätutkimushanketta.

Kommentoi

Mainos: Länsi-Uusimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut