Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

KKV: Turun joukkoliikenteessä vakavaa kilpailun rajoittamista

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) esittää lähes 1,9 miljoonan euron seuraamusmaksuja kuudelle Turun seudun joukkoliikenteessä toimivalle yhtiölle ja niiden yhteisyritykselle. KKV:n mukaan syynä on vakava kilpailunrajoitus.

KKV epäilee, että yritykset ovat tehneet yhteisyritystensä kautta kolme kilpailulain vastaista yhteistarjousta alueen joukkoliikenteen eli Fölin tarjouskilpailuissa. Virasto katsoo, että yhteistarjouksilla on poistettu yritysten keskinäinen kilpailu, mikä on vakava kilpailulain rikkomus.

Markkinaoikeudelle esitetyt seuraamusmaksut koskevat Jalon Liikennettä, Lehtisen Linjaa, Linjaliikenne Muurista, Linjaliikenne Nyholmia, Savonlinjaa, Turun Citybusia sekä yhteisyritys LS -Liikennelinjaa .

KKV:n mukaan yritykset ovat tehneet kilpailulain vastaiset yhteistarjoukset kolmessa Föli-liikenteen tarjouskilpailussa vuosina 2013, 2014 ja 2016. Föli-liikennettä ajetaan Turun, Kaarinan, Raision, Naantalin, Liedon ja Ruskon kuntien alueella.

Virasto arvioi, että yhteistyöllä yritykset ovat poistaneet kaiken keskinäisen kilpailun kyseisissä tarjouskilpailuissa ja ovat jakaneet tarjouskilpailuissa voittamansa liikennöinnin keskenään ennalta sovitulla tavalla. KKV luonnehtii menettelyä kartellinomaiseksi.

– Yritykset ovat esittäneet, että todellisuudessa yhteistyö olisi ollut tilaajan ja kuluttajien hyödyksi. Ne eivät ole kuitenkaan kyenneet osoittamaan hyötyjä tai niiden välittymistä kuluttajille, sanoo KKV:n johtaja Valtteri Virtanen tiedotteessa.