Uusi-Seelanti luopuu koronan nollalinjasta – deltamuunnoksen leviämistä ei ole saatu taltutettua

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern sanoi maanantaina, että maan tukahduttamisstrategiaan perustuneissa koronatoimissa tarvitaan nyt uutta menettelytapaa.

Maan suurimmassa kaupungissa Aucklandissa elokuussa puhjennut tartuntarypäs aiheutti seitsemän viikkoa kestäneen koronasulun.

Aucklandin rajoituksia aletaan Ardernin mukaan nyt lieventää, vaikka uusien tapausten määrää ei ole saatu painettua nollaan.

Uuden-Seelannin tukahduttamislinja suojasi pitkään maata koronapandemialta. Maan rajoilla rajoitukset ovat olleet tiukat, mutta rajojen sisällä on eletty lähes normaalisti.

Ardernin mukaan koronaviruksen tarttuvampi deltamuunnos muutti tilannetta ratkaisevalla tavalla.

– Pitkäaikaisilla rajoituksillakaan emme ole päässeet nollaan, Ardern sanoi maanantaina medialle.

Tukahduttamisstrategiasta ei pääministerin mukaan luovuta heti kerralla kokonaan.

Our World in Data -tilastosivuston mukaan Uudessa-Seelannissa todettiin viime viikolla noin 20–40 uutta tartuntaa päivässä.

"Tukahduttaminen oli tärkeää, koska meillä ei ollut rokotteita"

Ardernin mukaan rajoitusten lieventäminen on nyt mahdollista, sillä rokotusaste on selvästi noussut.

– Tukahduttaminen oli tärkeää, koska meillä ei ollut rokotteita. Nyt meillä on, joten voimme alkaa muuttaa toimintaamme, hän sanoi.

Koronarajoitukset jatkuvat Aucklandissa vielä toistaiseksi, mutta hallitus arvioi tilannetta viikoittain. Tällä viikolla sallitaan korkeintaan 10 hengen ryhmien tapaaminen ulkona.

Muualla maassa koronasulku päättyi jo syyskuun alussa.

Uusi-Seelanti on selvinnyt koronaviruksesta varsin vähällä moneen muuhun maahan verrattuna. Our World in Data -sivuston mukaan noin viiden miljoonan asukkaan saarivaltiossa on todettu koko pandemian aikana yhteensä noin 4 400 koronatartuntaa ja 27 koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut