Yön uutiskooste: Pääministeri Marin: EU:n on oltava pragmaattinen suhteessa Yhdysvaltoihin, venäläisvankilassa kuvattu kidutusvideo julki, ilmastoaktivistit ryntäsivät catwalkille Pariisissa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.)mukaan EU:n tulisi vahvistaa omaa asemaansa globaalisti eikä vain nojautua Yhdysvaltoihin. LEHTIKUVA / AFP Ludovic Marin

Arttu Mäkelä ja Saara-Miira Kokkonen / STT

EU:n on oltava pragmaattinen suhteessa Yhdysvaltoihin, sanoo pääministeri Marin

Pääministeri Sanna Marin (sd.) arvioi, että Euroopan unionin on oltava pragmaattinen suhteessa Yhdysvaltoihin, koska Yhdysvallat ajattelee edelleen vahvasti Yhdysvallat ensin -politiikan kautta.

Marinin mukaan EU:n tulisi tämän vuoksi vahvistaa omaa asemaansa globaalisti eikä vain nojautua Yhdysvaltoihin.

Suhde Yhdysvaltoihin nousi esiin tiistai-iltana, kun EU-maiden johtajat kokoontuivat Sloveniaan epäviralliselle illalliselle keskustelemaan EU:n strategisesta asemasta maailmalla.

Pääministeri Marin toivoo konkreettisia askelia EU:n laajentumisesta Länsi-Balkanille

Pääministeri Sanna Marin (sd.) toivoo konkreettisia askelia eteenpäin keskustelussa EU:n laajentumisesta Länsi-Balkanille. EU-maiden johtajat tapaavat tänään Sloveniassa kollegoitaan Länsi-Balkanin maista. Keskustelussa on unionin suhde alueeseen.

Marinin mukaan esillä on muun muassa se, millä tavalla EU:n laajentumista tulisi tulevaisuudessa tarkastella. Pääministeri kuitenkin arvioi, että paljon pitää vielä tapahtua, jotta osa Länsi-Balkanin maista pääsee varsinaiseen EU-liittymisprosessiin.

Uutissuomalainen: Hoitajapula vaikeuttaa vanhusten pääsyä pitkäaikaishoitoon isoissa kaupungeissa

Pula hoitajista vaikeuttaa vanhusten pääsyä pitkäaikaishoitoon useissa suurissa kaupungeissa, kertoo Uutissuomalainen.

Uutissuomalainen kysyi asiaa sähköpostitse 20 suurimmalta kaupungilta tai sote-kuntayhtymältä, johon kaupunki kuuluu. Kaikki vastasivat, ja 12:ssa oli ollut vaikeuksia hoitajapulan vuoksi.

Kaupungeista kerrottiin esimerkiksi tilanteista, joissa hoitokoti ei voi ottaa uusia asukkaita vastaan, koska lain edellyttämää hoitajamitoitusta ei saada täyteen.

Hoitajamitoitus on kirjattu vanhuspalvelulakiin. Tällä hetkellä hoitohenkilökuntaan kuuluvia tulee olla pitkäaikaishoidossa 0,55 yhtä vanhusta kohden.

Länsimaat penäävät Venäjältä vastauksia Navalnyin myrkytykseen liittyen

Länsimaat ovat vaatineet Venäjältä vastauksia oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyin reilun vuoden takaisesta myrkytyksestä. Venäjällä on kymmenen päivää aikaa vastata muun muassa EU:n, Yhdysvaltojen ja Kanadan esittämiin kysymyksiin.

Länsimaiden mukaan Navalnyi myrkytettiin Venäjällä viime vuoden elokuussa neuvostoaikaisella hermomyrkyllä Novitshokilla.

Länsimaat vaativat Venäjää antamaan selostuksen siitä, miten kemiallisen aseen käyttöä maan rajojen sisällä on tutkittu.

Lisäksi maat vaativat Venäjää vastaamaan, miksi Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW:n tutkijoiden vierailua maahan on lykätty. (Lähde: AFP)

Kemian Nobel-palkinto myönnetään tänään

Tukholmassa julkistetaan tänään tämän vuoden Nobelin kemian palkinnon saaja.

Voittajaksi on etukäteen veikkailtu muun muassa koronarokotteissa käytettävän mrna-teknologian kehittäjiä.

Viime vuonna Nobelin kemian palkinnon saivat ranskalainen Emmanuelle Charpentier ja yhdysvaltalainen Jennifer Doudna geenimuokkauksen kehittämisestä.

Ihmisoikeusaktivistit julkaisivat venäläisvankilassa kuvatun kidutusvideon - viranomaiset aikovat tutkia tapausta

Venäläisviranomaiset ovat ilmoittaneet aloittavansa tutkinnan kidutuksesta ja raiskauksesta, joiden väitetään tapahtuneen venäläisessä vankisairaalassa.

Tutkinta päätettiin aloittaa ihmisoikeusaktivistien julkaistua videon raa'asta kidutustapauksesta. Viranomaiset aikovat nyt selvittää väitteiden paikkansapitävyyden.

Videon maanantaina julkaissut kidutuksen vastainen Gulagu.net-sivusto on saanut käsiinsä yli 1 000 videotiedostoa maan vankiloissa tapahtuneista väitetyistä kidutustapauksista. Ryhmä aikoo lähettää saamansa tiedostot Euroopan neuvostolle ja YK:lle. (Lähde: AFP)

Ilmastoaktivistit ryntäsivät Louis Vuittonin catwalkille Pariisin muotiviikoilla

Kansainvälisen Extinction Rebellion -ympäristöliikkeen aktivistit ryntäsivät tiistaina muotimerkki Louis Vuittonin catwalkille Pariisin muotiviikoilla.

Ilmastoaktivistit halusivat kritisoida muotiteollisuuden vaikutusta ympäristöön ja vaativat hallitusta leikkaamaan välittömästi muotiteollisuuden tuotantoa.

Extinction Rebellion, Maan ystävät ja Youth For Climate -ympäristöryhmät kertoivat lausunnossaan, että noin 30 ihmistä oli mukana suunnittelemassa mielenilmausta ja kaksi heistä pidätettiin.

Suomessa Elokapina on osa kansainvälistä ilmastonmuutokseen kantaa ottavaa ympäristöliikettä. (Lähde: AFP)

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut