Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Italiassa pelätään "kaaosta" työntekijöiden pakollisen koronapassin takia

taliassa työntekijöitä vaaditaan perjantaista alkaen näyttämään koronapassi työpaikalle pääsemiseksi. Asia on jo ennakolta aiheuttanut levottomuuksia, ja nyt monet pelkäävät passipakon aiheuttavan "kaaoksen".

Yli 85 prosenttia yli 12-vuotiaista italialaisista on saanut ainakin yhden koronarokoteannoksen ja on siten oikeutettu niin sanotun vihreän passin todistukseen.

Kuitenkin eri arvioiden mukaan 2,5 miljoonaa Italian 23 miljoonasta työntekijästä on rokottamattomia, ja heitä uhkaa nyt siis kielto saapua työpaikalle perjantaista alkaen.

– Ei ole mitään käsitystä, millainen kaaos yrityksissä tulee olemaan, sanoi teollisuusvoittoisen Veneton hallinnollisen alueen presidentti Luca Zaia.

Rokottamattomat voivat kuitenkin saada vihreän passin koronatestausta vastaan tai sairastetun koronavirustaudin osoittavaa todistusta vastaan.

Jos rokottamaton valitsee koronatestauksen, hänen täytyy maksaa se itse sekä toistaa testaus parin päivän välein.

Zaia antoi ymmärtää, ettei ole olemassa tarpeeksi testauskapasiteettia mahdollista kysyntää varten, jolloin edessä saattaa olla paljon poissaoloja.

– Olen keskustellut yrittäjien kanssa, ja he ovat hyvin huolissaan, Zaia sanoi.

Passien tarkoituksena on estää uudet koronasulut

Työpaikalta ilman vihreää passia tavattu työntekijä saattaa saada sakon, jonka suuruus vaihtelee 600 eurosta 1 500 euroon. Lisäksi hänelle ei makseta palkkaa siltä ajalta, kun hänellä passia ei ole. Häntä ei kuitenkaan voida erottaa.

Työnantaja, joka ei ole tarkastanut työntekijöidensä passitilannetta, voi saada 400–1 000 euron suuruisen sakon.

Vihreää passia on jo vaadittu opettajilta ja muilta koulussa työskenteleviltä. Passia kysytään myös, kun syödään sisätiloissa baareissa ja ravintoloissa tai käydään museoissa, elokuvissa ja jalkapallo-otteluissa.

Pääministeri Mario Draghi päätti pakollisista koronapasseista viime kuussa. Tarkoituksena on estää uudet koronasulut ja tukea Italian toipumista viime vuoden laskusuhdanteesta.