Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USA:n kongressi äänestää syytteestä Trumpin ex-päästrategille Bannonille – epäillään oikeuden halventamisesta

Yhdysvaltain kongressin komitea haluaa syyttää entisen presidentin Donald Trumpin läheistä avustajaa Steve Bannonia oikeuden halventamisesta. Komitea äänesti tiistaina paikallista aikaa yksimielisesti, että Trumpin ex-päästrategi Bannon tulee asettaa rikossyytteeseen, koska tämä kieltäytyi tulemasta todistamaan kongressin eteen.

Bannon oli määrätty tulemaan viime torstaina todistamaan komitean eteen tapahtumista, jotka johtivat kongressitalon valtaukseen 6. tammikuuta. Bannon ilmoitti, että hän salaa todistukset ja asiakirjat, kunnes on ratkaistu Trumpin väite siitä, että presidenteillä on "etuoikeus" pitää tietyt keskustelut avustajiensa kanssa salassa.

Yhdeksänjäsenisen komitean mukaan Bannonin kanta ei kuitenkaan ollut laillinen peruste jättää tulematta todistamaan.

– Herra Bannonilla ei ole laillista oikeutta sivuuttaa laillisia haastekutsuja, sanoi edustajainhuoneen jäsen Liz Cheney, joka on eräs harvoista republikaaneja edustavan Trumpin tahtoa uhmanneista kongressin republikaaneista.

– Trumpin argumentit etuoikeudestaan näyttävät kuitenkin paljastavan yhden asian: ne viittaavat siihen, että presidentti oli henkilökohtaisesti mukana 6:nnen tammikuuta (tapahtumien) suunnittelussa ja toteutuksessa, ja tämä komitea saa asian selville, Cheney lisäsi.

Kongressin edustajainhuone äänestää torstaina päätöslauselmasta, jossa Bannonia syytetään oikeuden halventamisesta.

Uhkana enimmillään vuosi vankeutta

Asiantuntijat uskovat, että Trumpin väitteet siitä, että hänellä on oikeus estää Bannonia antamasta todisteita tutkijoille, ovat todennäköisesti perusteettomia. Entisen presidentin perusteluina käyttämien "toimeenpanovallan etuoikeuksien" ei yleensä tulkita koskevan Valkoisen talon entisiä asukkaita.

Lisäksi Bannon ei edes ollut Yhdysvaltain hallituksessa haasteen kattamana aikana.

Edustajainhuoneen demokraattienemmistön johtaja Steny Hoyer sanoi tiistaina, että kongressin on selvitettävä tammikuun 6. päivän hyökkäys perin pohjin.

– (Bannon) on velkaa maalleen sen, että hän tulee todistamaan, Hoyer painotti.

Jos Bannon tuomitaan, häntä uhkaa enimmillään 12 kuukauden vankeus. Todennäköisemmin hän kuitenkin voisi selvitä tuomiosta sakoilla.