Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Tiet ovat liukkaita maan pohjoisosissa, rannikkoalueilla varoitellaan tulvista, energian hinnat ja oikeusvaltiouhittelu saattavat kuumentaa tunnelmaa EU-huippukokouksessa, Trump puuhaa uutta sosiaalisen median palvelua

Tiet ovat liukkaita maan pohjoisosissa, rannikkoalueilla varoitellaan tulvista

Autoilijoiden on syytä olla tänäkin aamuna valppaina varsinkin maan pohjoisosissa ja Kainuussa. Ilmatieteen laitos varoittaa lumi- tai räntäsateen huonontavan ajokeliä aina puoleenpäivään saakka.

Huonon ajokelin myötä liikenteen sujuvuus heikentyy ja keskinopeus laskee. Myös riski onnettomuuksien syntymiseen on tavallista korkeampi.

Rannikko-alueilla on puolestaan varoiteltu tulvien mahdollisuudesta.

Tulvakeskus kertoi aiemmin viikolla Twitterissä, että keskiviikon ja torstain runsaat sateet voivat nostaa etelä- ja länsirannikon sekä Lounais-Suomen pienempien jokien vedenpintoja nopeasti. Keskuksen mukaan vesi voi tulvia alavimmille pelloille muun muassa Perniönjoella ja Loimijoella.

Energian hinnat ja oikeusvaltiouhittelu saattavat kuumentaa tunnelmaa EU-huippukokouksessa

Eurooppaa koetteleva energian hinnan nousu on yksi suurista keskustelunaiheista, kun EU-maiden johtajat kohtaavat tänään toisensa huippukokouksessa Brysselissä.

EU-komissio on kehottanut jäsenmaita ratkomaan kohoavien energian hintojen vaikutuksia jo olemassa olevien keinojen pohjalta. Suomi pitää komission esittämiä toimenpidevaihtoehtoja perusteltuina.

Huippukokouksen asialista on pitkä ja keskustelua odotetaan muun muassa Puolan oikeusvaltiouhittelusta. Suomea EU-johtajien pöydässä edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.).

Uuden valtionyhtiön on tarkoitus työllistää tuhat osatyökykyistä - esitys eduskunnalle tänään

Hallituksen suunnitelma osatyökykyisiä työllistävästä valtionyhtiöstä etenee, kun työministeri Tuula Haatainen (sd.) esittelee eduskunnalle annettavaa lakiesitystä tiedotustilaisuudessa iltapäivällä.

Yhtiön nimeksi on tulossa Työkanava Oy. Sen on tarkoitus täyteen vauhtiin päästyään työllistää tuhat sellaista henkilöä, joiden on esimerkiksi sairauden tai vamman takia vaikea saada työtä avoimilla työmarkkinoilla.

Tavoitteena on myös tukea eteenpäin siirtymiä niin, että valmiudet paranevat työssä ollessa ja työntekijä voi myöhemmin siirtyä avoimille työmarkkinoille.

Amnesty: Maailma lupasi auttaa afganistanilaisia, mutta vastassa oli suljettuja rajoja ja laittomia käännytyksiä

Lukuisat valtiot lupasivat äärijärjestö Talebanin valtaannousun jälkeen, ettei afganistanilaisia jätetä pulaan, mutta harva on pitänyt sanansa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty.

Asia selviää Amnesty Internationalin selvityksestä. Järjestö kartoitti, miten muut maat ovat kohdelleet Afganistanista paenneita.

Afganistanin naapurimaiden kerrotaan esimerkiksi sulkeneen rajansa ilman henkilöllisyyspapereita matkustavilta afganistanilaisilta. Euroopassa Bulgaria, Kroatia ja Kreikka ovat puolestaan jatkaneet afganistanilaisten laittomia käännytyksiä.

Järjestö vaatii, että käännytykset ja karkotukset lopetetaan välittömästi. Lisäksi turvapaikanhakua ja Afganistanista poispääsyä tulisi helpottaa.

Trump puuhaa uutta sosiaalisen median palvelua - kertoo vastustavansa teknologiayhtiöiden tyranniaa

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump kertoo puuhaavansa uutta sosiaalisen median alustaa. Palvelun betaversion odotetaan avautuvan ensi kuussa. Alussa palvelu on Trumpin mukaan vain kutsuvieraiden käytössä.

Trump sanoo avaavansa Truth Social -nimeä kantavan palvelun vastustaakseen isojen teknologiayhtiöiden tyranniaa. Asiasta julkaistun tiedotteen mukaan Trumpin kerrotaan myös tuoneen esille, kuinka afganistanilainen äärijärjestö Taleban on isosti esillä Twitterissä, mutta hänet on hiljennetty.

Trump sai Twitteristä ja useilta muilta sosiaalisen median alustoilta lähtöpassit sen jälkeen, kun hänen kannattajansa hyökkäsivät Yhdysvaltain kongressirakennukseen loppiaisena. (Lähde: AFP)

Tesla kertoi ennätystuloksesta - toimitti yli 240 000 ajoneuvoa kolmen kuukauden jaksolla

Sähköautoja valmistava Tesla kertoo tehneensä ennätystuloksen syyskuussa päättyneellä vuosineljänneksellä. Yhtiön heinä–syyskuun tulos oli 1,6 miljardia dollaria ja liikevaihto noin 13,8 miljardia dollaria. Molemmat kasvoivat huimasti viime vuoden samaan ajankohtaan verrattuna.

Yhtiö kertoi keskiviikkona julkaistussa osavuosikatsauksessaan myyntinsä parantuneen erityisesti Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Se toimitti kolmen kuukauden jaksolla ennätykselliset yli 240 000 ajoneuvoa.

Sirupula ja maailman satamien ruuhkautuminen ovat yhtiön mukaan kuitenkin hidastaneet sen tehtaiden toimintaa.

Viime vuonna Tesla kirjasi ensimmäisen voiton puolelle päättyneen tulosvuotensa. (Lähde: AFP)

ManU nousi kotikentällään kahden maalin takaa voittoon Atalantasta - Ronaldo pukkasi ratkaisun

Manchester United voitti myöhään keskiviikkona jalkapallon miesten Mestarien liigan F-lohkossa kotikentällään italialaisen Atalantan 3–2. ManU oli avauspuoliajan jälkeen tappiolla 0–2.

Voittomaalin ManUlle pukkasi toisella puoliajalla 81. minuutilla Cristiano Ronaldo.

E-lohkoa johtava Bayern München murskasi vieraissa portugalilaisen Benfican 4–0.

H-lohkossa Chelsea voitti kotinurmellaan Malmön 4–0 ja Juventus vieraissa Pietarin Zenitin 1–0.