Yön uutiskooste: Tuloerot näkyvät myös terveydessä, eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta, moni haluaisi koronarokotteen pakolliseksi

Pääministeri Sanna Marin poistumassa EU-huippukokouksesta varhain perjantaiaamuna. Olivier Hoslet / LEHTIKUVA

Arttu Mäkelä, Anne Salomäki 

THL:n selvitys: Tuloerot ja koulutus näkyvät sitkeästi myös terveydessä

Suomen väestön terveydessä ilmenee sitkeitä eroja, jotka johtavat siihen, että osa ihmisistä elää sairaamman ja lyhyemmän elämän kuin toiset, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuore julkaisu.

Erot väestöryhmien välisessä terveydessä ovat vuosien kaventamistoimien jälkeen pysyneet ennallaan, joiltakin osin jopa kasvaneet.

Tutkimusten mukaan on tyypillistä, että mitä alhaisempi on ihmisen sosioekonominen asema esimerkiksi tulojen tai koulutusryhmän osalta, sitä heikompi on myös hänen terveytensä. Tämä näkyy esimerkiksi ylempien ja alempien koulutusryhmien välisessä elinajanodotteessa ja sairastavuudessa.

EU-maiden johtajat keskustelevat muuttoliikkeestä - esillä Valko-Venäjän tilanne

Brysselissä jatkuu tänään EU-maiden johtajien huippukokous, jossa päivän suurena puheenaiheena on muuttoliike. Ajankohtaisena pulmana on ollut hankala tilanne Valko-Venäjän vastaisilla EU-rajoilla, joille on viime kuukausien aikana tullut runsaasti siirtolaisia.

EU on syyttänyt Valko-Venäjää ihmisten käyttämisestä painostukseen ja kutsunut ihmisten usuttamista rajalle hybridihyökkäykseksi.

Eilen EU-maiden johtajat keskustelivat energian hintojen noususta sekä Puolan oikeusvaltiouhittelusta. Suomea kokouksessa edustava pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi pitäneensä hyvin tiukan puheenvuoron Puolan tilanteesta.

Pääministeri Marin ei kommentoi julkisuuteen nousseita väitteitä jatkoista virka-asunnolla

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ei kommentoi julkisuuteen nousseita tietoja jatkoista pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa. Yle kertoi eilen, että Marin olisi syyskuussa vienyt 20–30 hengen seurueen bileillan päätteeksi jatkoille virka-asunnolle, eikä vieraiden henkilötietoja tarkistettu Kesärannan portilla.

Aiemmin Seiska kertoi Marinin järjestävän jatkoja Kesärannassa.

STT kysyi Marinilta Brysselissä, miten pääministerin virka-asunnon turvallisuus on taattu tällaisten mahdollisten yksityistilaisuuksien aikaan. Marin ei suostunut kommentoimaan asiaa vaan sanoi, että turvallisuuteen liittyviin kysymyksiin vastaavat turvallisuudesta vastaavat virkamiehet.

Eduskunta äänestää tänään hallituksen luottamuksesta

Eduskunta äänestää tänään iltapäivällä hallituksen luottamuksesta. Hallituksen luottamus mitataan, koska oppositiopuolueet perussuomalaiset ja Liike Nyt tekivät hallitukselle välikysymyksen maahanmuuttopolitiikasta ja taloudesta.

Oppositiosta kokoomus ja kristillisdemokraatit eivät ole mukana välikysymyksessä, mutta ne tekivät keskiviikon välikysymyskeskustelun yhteydessä hallitukselle omat epäluottamuslause-esityksensä.

Eduskunnan täysistunto alkaa kello 13. Välikysymysäänestykset pidetään istunnon aluksi.

MT-kysely: Moni suomalainen haluaisi koronarokotteen pakolliseksi

Moni suomalainen haluaisi koronarokotteen ottamisen pakolliseksi. Esimerkiksi Etelä-Suomessa asuvista 44 prosenttia ja maaseutumaisissa kunnissa asuvista hieman yli puolet kannattaa pakollista koronarokotetta. Asia selviää Maaseudun Tulevaisuus -lehden teettämästä kyselystä.

Kantar TNS Agrin toteuttamassa kyselyssä yli tuhannelta suomalaiselta kysyttiin, tulisiko koronarokotteen ottaminen säätää lailla pakolliseksi.

Ikäryhmittäin kyllä-vastauksien määrä aleni sitä mukaa, mitä nuorempia vastaajat olivat. Alle 30-vuotiaista naisista ja miehistä noin puolet vastustaa rokotteen pakollisuutta.

Hämeen Sanomien selvitys: Kabul-operaatio toi suomalaissotilaille mittavat lisäansiot

Afganistanin evakuointioperaatioon osallistuneille suomalaissotilaille maksetuista kertakorvauksista muodostui Puolustusvoimille yhteensä noin 29 000 euron kustannukset. Asiasta uutisoi Hämeen Sanomat.

Suomalaissotilaat saivat operaatiosta 900 euron kertakorvauksen sekä korotetun päiväkohtaisen palkan.

Hämeen Sanomien tietopyynnöin saama tieto paljastaa, että puolustusministeriön alaiset työntekijät saivat huomattavasti paremmat kertakorvaukset kuin operaatioon osallistunut ulkoministeriön virkahenkilöstö, joka sai vain ylityökorvauksia.

Puolustusministeriön alaisten virkamiesten ja sotilaiden kustannukset olivat operaation aikana noin 20 000 euroa päivältä.

Edustajainhuone äänesti Steve Bannonin syytteeseen asettamisen puolesta - lopullisen päätöksen tekee oikeusministeri

Yhdysvaltain edustajainhuone haluaa, että entisen presidentin Donald Trumpin avustajana toiminutta Steve Bannonia syytetään oikeuden halventamisesta. Bannon oli kieltäytynyt tulemasta todistamaan kongressin komitean eteen.

Edustajainhuoneessa 229 edustajaa äänesti syytteeseenpanon puolesta ja 202 sitä vastaan myöhään eilen Suomen aikaa. Demokraattiedustajien mukana puolesta äänesti yhdeksän republikaaniedustajaa.

Lopullisen päätöksen asiassa tekee oikeusministeri Merrick Garland.

Bannon oli määrätty tulemaan viime torstaina todistamaan kongressin komitean eteen tapahtumista, jotka johtivat kongressitalon valtaukseen 6. tammikuuta. Bannon ilmoitti salaavansa todistukset ja asiakirjat, kunnes on ratkaistu Trumpin väite siitä, että presidenteillä on "etuoikeus" pitää tietyt keskustelut avustajiensa kanssa salassa. (Lähde: AFP)

Lepäämään määrätty kuningatar Elisabet vietti yhden yön sairaalassa

Kuningatar Elisabet vietti keskiviikon ja torstain välisen yön sairaalassa mutta voi hyvin, Buckinghamin palatsi tiedottaa. 95-vuotiaan kuningattaren kerrotaan menneen sairaalaan alustaviin tutkimuksiin keskiviikkona, ja tämä oli palannut Windsorin linnaan lounasaikaan torstaina.

Jo aiemmin palatsista kerrottiin julkisuuteen, että kuningatar oli perunut matkansa Pohjois-Irlantiin lääketieteellisistä syistä, sillä häntä oli neuvottu lepäämään muutama päivä.

Brittiläinen Press Association -uutistoimisto kertoo, että kuningattaren sairaalakäyntiä ei julkistettu, koska vierailun oli tarkoitus olla pikainen. Yöksi kuningatar jäi PA:n mukaan "käytännön syistä". (Lähde: AFP)

Lumi- ja räntäsateet heikentävät aamulla ajokeliä isossa osassa maata

Ajokeli heikkenee aamulla maan keskivaiheilla lumi- ja räntäsateiden vuoksi, varoittaa Ilmatieteen laitos. Huonon ajokelin myötä liikenteen sujuvuus heikentyy ja keskinopeus laskee. Myös onnettomuuksien riski on tavallista korkeampi.

Liikennevaroituksia on aamukuudesta alkaen voimassa Satakunnassa, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Etelä-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Pohjanmaan maakunnissa.

Maan etelä- ja keskiosassa on tänään sateista ja tuulista. Lapissa sää sen sijaan poutaantuu.

Maa-alueille on annettu tuulivaroituksia ja Suomenlahdella varoitetaan jopa myrskytuulista, jotka voivat puhaltaa yli 20 metriä sekunnissa. Tuulivaroituksia on myös muilla merialueilla.

Carolinan suomalaiset siivittivät joukkueensa vierasvoittoon - Aho ja Kotkaniemi moukaroivat Montrealin verkkoa

Jääkiekon NHL:ssä Carolina Hurricanes otti Montreal Canadiensista 4–1-vierasvoiton kolmen suomalaismaalin turvin.

Ottelun kovin pistemies oli Carolinan suomalaishyökkääjä Sebastian Aho, joka avasi ottelun maalitilin aivan toisen erän alussa. Ahon maalia oli mukana rakentamassa joukkuetoveri Teuvo Teräväinen.

Päätöserässä Aho vuorostaan osallistui Jesperi Kotkaniemen verkkoon suhahtaneen laukauksen valmisteluun. Tämän jälkeen Aho teki vielä ottelun viimeisellä minuutilla toisen maalin niin ikään Teräväisen tarjoilemana.

Montrealin suomalaishyökkääjät Joel Armia ja Artturi Lehkonen olivat kumpikin jäällä alle 12 minuutin ajan ja lähtivät kaukalosta ilman tehopisteitä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut