Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jalkapallo-ottelun yleisössä ollut mies huusi useita rasistisia solvauksia pelaajille – käräjäoikeus tuomitsi sakkoihin

Kouvolassa jalkapallon paikallisen harrastesarjan ottelussa viime vuonna rasistisia solvauksia huudellut mies tuomittiin torstaina Kymenlaakson käräjäoikeudessa sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. 25-vuotiaalle miehelle määrättiin 40 päiväsakkoa, mistä kertyy hänen tuloillaan maksettavaa 1 280 euroa.

Oikeuden mukaan mies solvasi toisen joukkueen pelaajia. Joukkueessa oli ulkomaalaistaustaisia pelaajia. Osa solvauksista kohdistui myös peliä seuranneeseen yleisöön.

Tuomiosta selviää, että mies huusi ottelun aikana muun muassa "neekerit ei ole ihmisiä". Osassa solvauksista kehotettiin väkivaltaan. Oikeuden mukaan huutelua kesti jopa tunnin ajan.

Mies kertoi menneensä paikalle kannustamaan toista joukkueista. Hänen mukaansa aluksi kyse oli kaveriporukan sisäisestä vitsailusta, mutta takana olleiden ihmisten puututtua vitsailuun alkoi molemminpuolinen huutelu.

Miehen mukaan humalatila vaikutti hänen päätöksentekoonsa. Mies sanoi, ettei tarkoitus ollut loukata ketään henkilökohtaisesti.

Kymmenet kuulivat solvaukset

Oikeus katsoi, että miehen menettely oli panettelua ja solvausta ihmisryhmän ihonvärin ja etnisen alkuperän perusteella.

– Käräjäoikeus toteaa selvyyden vuoksi, että jalkapallo-ottelu – tai mikään muukaan urheiluottelu – ei oikeuta ihmisryhmää panettelevaan ja solvaavaan puheeseen eikä erityisesti ihmisryhmään kohdistuvaa väkivaltaa ihannoiviin ja kehottaviin kommentteihin heidän ihonvärinsä ja etnisen alkuperänsä vuoksi, tuomiossa sanotaan.

Ottelussa oli oikeuden mukaan lähes 40 ihmistä ja solvauksilla yhtä monta kuulijaa. Oikeus katsoi miehen olleen tietoinen siitä, että hän levitti mielipiteen tai muun viestin yleisön saataville huutelemalla jalkapallo-ottelussa.

– Käräjäoikeus katsoo, että kyse on täydellisestä ylilyönnistä eikä esitettyjä ihmisryhmää heidän ihonvärinsä ja etnisen alkuperänsä vuoksi panettelevia ja solvaavia mielipiteitä ja viestejä voida lukea urheiluottelun varjolla hyväksyttäviksi, oikeus sanoo.

Sillä, että mies oli tekohetkellä alkoholin vaikutuksen alaisena, ei oikeuden mukaan ole vaikutusta teon syyksiluettavuuteen.