Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Bidenin jättimäisistä lakipaketeista äänestetään edustajainhuoneessa tänään

Yhdysvalloissa kongressin edustajainhuone äänestää perjantaina presidentti Joe Bidenin kahdesta keskeisestä lakipaketista. Massiivisten, yhteensä kolmen biljoonan dollarin lakipakettien tarkoitus on pumpata rahaa Yhdysvaltain infrastruktuuriin sekä laajentaa sosiaaliturvaa.

1,2 biljoonan dollarin suuruinen infrastruktuuripaketti läpäisi senaatin jo elokuussa, ja sen läpimenoa edustajainhuoneessa pidetään muodollisuutena, minkä jälkeen Biden pääsisi allekirjoittamaan lain voimaan. Lain olisi tarkoitus kunnostaa Yhdysvaltain rapistuvaa liikenneverkkoa ja tietoliikenneyhteyksiä ja luoda samalla työpaikkoja.

1,75 biljoonan suuruisen Build Back Better -nimellä kulkevan sosiaaliturvapaketin läpimeno taas on epävarmempaa, ja sen pitäisi edustajainhuoneen jälkeen saada vielä senaatin siunaus. Demokraattijohtajat olivat toivoneet äänestystä paketista jo torstaina, mutta silloin oli vielä epäselvää, onko riittävän moni edustaja sen kannalla.

Sosiaaliturvapaketti sisältää yhteiskunnan turvaverkkojen laajentamisen lisäksi muun muassa rahaa ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Lakipaketteja pidetään tärkeinä koko Bidenin presidenttikauden onnistumisen kannalta. Äänestykset niistä ovat lykkääntyneet useasti, kun demokraatit ovat nahistelleet keskenään kuukausien ajan niiden sisällöstä.

Maltilliset demokraatit, etunenässä Länsi-Virginian senaattori Joe Manchin, ovat suhtautuneet nihkeästi liian tuntuvaan valtion menojen kasvattamiseen, ja heidän vaatimuksestaan Bidenin lakipaketteja on karsittu. Manchin sanoi jälleen torstaina, ettei aio äänestää paketin puolesta sen nykymuodossa, vaikka se läpäisisi edustajainhuoneen. Maltilliset demokraatit ovat myös vaatineet äänestysten lykkäämistä.

Paine demokraatteja kohtaan kasvaa

Lakiesitysten saaminen hyväksytyksi olisi tärkeää Bidenille ja demokraattipuolueelle, joka koki tällä viikolla kirvelevän tappion republikaaneille Virginian kuvernöörinvaaleissa. Biden soitteli torstaina läpi kongressiedustajia varmistaakseen, että he äänestävät lakiesityksen puolesta.

Demokraattien sisällä on ollut erimielisyyttä siitä, mistä tämän viikon huono vaalimenestys johtui. Maltillisten demokraattien mielestä Bidenin suunnitelmat ovat liian vasemmistolaisia ja kunnianhimoisia, mikä on karkottanut keskustalaisia äänestäjiä. Puolueen vasemmistosiipi taas katsoo, että alkuperäisestä muodostaan riisutut lakiesitykset eivät innosta progressiivisia äänestäjiä.

Nykyisillä kannatuskäyrillä on hyvin mahdollista, että republikaanit valtaavat ensi syksyn välivaaleissa edustajainhuoneen takaisin. Siksi demokraateille olisi nyt tärkeää hyödyntää valta-asemansa ja saada suuret lakipaketit hyväksyttyä.